keskiviikko 22. heinäkuuta 2009

YLE: Maahanmuuttajilla vaikeuksia edetä kielikurssilta työelämään


YLE Uutiset:
Maahanmuuttajilla vaikeuksia edetä kielikurssilta työelämään
22.7.2009


Taustaa ja linkit:

Mediaseuranta:
Maahanmuuttajien kielikoulutus on tehotonta
6.6.2009


Suomalaiseen yhteiskuntaan kotoutettavien maahanmuuttajien kielikoulutus johtaa liian usein kurssikierteeseen, paljastaa hiljattain valmistunut selvitys. Kurssikierteessä kielen oppija ei etene ulos luokkahuoneesta.

Suomalaiseen yhteiskuntaan viranomaistoimin kotoutettavat maahanmuuttajat ovat pysyvämmin ja muun kuin työn vuoksi maahan tulleita. Erikoistutkija Sari Pöyhönen Jyväskylän yliopistosta uskoo, että maahanmuuttajien motivaatio opiskella suomea on hyvä. Sen sijaan kielen oppimisen etenemisestä hän on huolissaan.

- Monet jäävät pyörimään sinne kursseille, eivätkä pääse siitä eteenpäin. Miten kielenoppijat saataisiin motivoitua irti kurssikierteestä? Pitäisi olla enemmän seurantaa, että missä vaiheessa kielitaito on kehittynyt niin että voisi päästää irti ja lähteä työelämään, Pöyhönen linjaa.

Kynnys työelämään kasvaa

Sosiaalityöntekijä Eija Piipariselle kielikoulutuksen kurssikierre on tuttu ongelma.

- Maahanmuuttajat vain jatkavat kurssilta toiselle. Joidenkin kohdalla kynnys työelämään siirtymiseen kasvaa kurssi kurssilta.

Piiparisen mielestä opetusmenetelmiä pitäisi pohtia tarkemmin, sillä moni suomen oppija kokee kurssin jälkeen, ettei oppinut paljoakaan.

- Osa maahanmuuttajista ei ole edes tottunut istumaan koulunpenkillä, joten opetusmenetelmät eivät heidän kannaltaan ole parhaita mahdollisia. Monilla on myös esimerkiksi kotimaassa syntyneitä psyykkisiä ongelmia, joten kokopäiväiset kurssit vaativat liikaa keskittymistä.