tiistai 21. heinäkuuta 2009

MTV3: Satoja turvapaikanhakijoita katoaa vastaanottokeskuksista


MTV3:
Satoja turvapaikanhakijoita katoaa vastaanottokeskuksista
Ari Kettusen raportti Kemistä
(video)
21.7.2009


Suomessa on satoja turvapaikanhakijoita, jotka ovat odotettavissa olevan kielteisen turvapaikkapäätöksen vuoksi kadonneet maan alle.

Esimerkiksi Kemin vastaanottokeskus on toiminut vasta puoli vuotta, mutta jo tähän mennessä sieltä on kadonnut yli kaksikymmentä turvapaikanhakijaa.

Poliisin mukaan kaava on aina sama. Suomeen tullaan Haaparannan tullin kautta, jossa ei ole minkäänlaista passintarkastusta. Poliisin mukaan etsintäkuulutuksetkaan eivät välttämättä auta kadonneiden löytymisessä.

- Laajempaa etsintäoperaatiota on käytännössä mahdoton tehdä, joten henkilöt jäävät kiinni jos joutuvat tekemisiin poliisin kanssa, kertoo Peräpohjolan poliisilaitoksen rikoskomisario Hannu Turunen.

Jos poliisin tutkimukset osoittavat, että maahantulija on hakenut aikaisemmin turvapaikkaa jostakin muusta Shengen-maasta, edessä on pikakäännyttäminen. Tällä hetkellä käännyttämispäätös vie kuitenkin kuukausia

SPR:n Kemin vastaanottokeskuksen sosiaalityöntekijä Sirpa Tervahaudan mukaan käännytysprosessin nopeuttaminen saattaisi vähentää maan alle kadonneiden turvapaikanhakijoiden määrää.

- Silloin kun on odotettavissa että tulee käännytys sinne ensimmäiseen maahan, josta on turvapaikkaa ihminen hakenut, niin sen prosessin nopeutuminen helpottaisi mahdollisesti tilannetta.