perjantai 17. heinäkuuta 2009

Aamulehti: Thors: Turvaa hakevien vyöry on liioittelua


Aamulehti:
Thors: Turvaa hakevien vyöry on liioittelua
17.7.2009


Kunnollinen katto pään päälle ja perusteellinen käsittely.

Ne ovat turvapaikanhakijan perusoikeuksia, joihin Suomi on kansainvälisesti sitoutunut, eikä niistä voi tinkiä.

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin (r) mukaan turvapaikanhakijoiden vyöry Suomeen on liioittelua, vaikka vastaanottokeskuksia joudutaankin perustamaan nyt pikavauhtia.

- Vuonna 2007 hakijoita oli poikkeuksellisen vähän ja silloin keskuksia lakkautettiin. Siihen nähden kasvu on iso, mutta hakijoiden määrillä pelottelua ei pitäisi harrastaa, kun katsoo Euroopan muita maita, sanoo Thors.

Suomi ja varsinkin Norja ovat nousseet suosituiksi turvapaikan hakumaiksi, kun Ruotsi päätti "turvallinen Irak" -linjauksestaan.

- Totta kai turvapaikan hakijoiden määrää pitäisi pystyä ennakoimaan paremmin, ja siksi tarvitaan EU:n yhteistä turvapaikkapolitiikkaa, painotti Thors Tukholmasta EU:n oikeus-ja sisäministerien kokouksesta.

Turvaan Bulgariasta?

Uusi ilmiö ovat olleet EU-maista Suomeen tulleet turvapaikanhakijat. Kesäkuun loppuun mennessä Bulgariasta oli tullut 98 turvapaikanhakijaa ja Romaniasta yhdeksän. Parissa viikossa Bulgariasta oli jo tullut parikymmentä hakijaa lisää.

- Kuinka EU-maan kansalainen voi hakea turvapaikkaa toisesta EU-maasta. Siinä menee koko EU:n tasa-arvon ja ihmisoikeuksien idea, ihmettelee perussuomalaisten puheenjohtaja ja europarlamentaarikko Timo Soini.

Soini painottaa, että lainsäädännön mukaan pitää mennä, ja suojeluntarpeessa olevien pitää saada turvapaikka.

- Mutta systeemin hyväksikäyttäjät pitää voida käännyttää nykyistä nopeammin.

Kuvateksti:
Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin (r) mukaan turvapaikanhakijoiden vyöry Suomeen on liioittelua, vaikka vastaanottokeskuksia joudutaankin perustamaan nyt pikavauhtia.