maanantai 13. heinäkuuta 2009

Kaleva: Kerjäläiset kolkuttelevat jo kotioville


Kaleva:
Kerjäläiset kolkuttelevat jo kotioville
13.7.2009


Uusi Suomi/STT:
Kerjäläiset nyt kotiovilla – laki sallii


Aamulehti:
Kerjäläiset siirtyivät Tampereellakin kaduilta kotioville - "Mikään ei kiellä"
15.7.2009


YLE Uutiset:
Kerjääminen muuttuu yhä räikeämmäksi
18.7.2009


Kerjääminen on levinnyt kaduilta kotioville. Oulun poliisi on saanut aiheesta yksittäisiä ilmoituksia, mutta ei ole kertaakaan joutunut puuttumaan asiaan.

Komisario Erkki Kurkela sanoo, että niin kauan, kuin kerjääjä poistuu ovelta asukin niin halutessa eikä esimerkiksi tunkeudu kiellosta huolimatta sisälle, laki ei kiellä kotiovilla kerjäämistä.

"Sellaisia ilmoituksia ei ole tullut, että kerjääjät olisivat jääneet inttämään tai käyneet käsiksi tai mitään kotirauhan rikkomisia. Silloinhan se olisi ilman muuta poliisiasia."

Kurkela sanoo, että ilmiö on Oulussa ja lähialueella uusi. Aiemmin kesällä Kaleva raportoi kerjäläisten otteiden muuttuneen passiivisesta kerjäämisestä hyökkääväksi myynniksi.

Erkki Kurkelan mukaan näyttää siltä, että nämä menetelmät eivät ole Oulussa tepsineet, joten kerjääjien on täytynyt keksiä uusia tapoja rahan saamiseksi. Oulun lisäksi ovilla kerjääjiä on havaittu ainakin Kellossa Haukiputaalla.

Vaikka ovilla kierteleminen on herättänyt esimerkiksi Kalevan juttutuvassa paljon ihmetystä, komisario Kurkelan mukaan kotiovelle tuleva kerjäläinen ei ole vaarallinen. Kurkelan mukaan poliisin tietoon on tullut tyrkyttämistä, piirittämistä ja vapaan liikkumisen estämistä, mutta yhtäkään väkivaltatilannetta ei ole tullut esiin.

Kurkela kehottaa välttämään keskustelutilannetta kotiovelle osuvan kerjääjän tai kaupustelijan kanssa.

"Kaikki kotiin pyrkijät ovat hyviä juontamaan keskustelua. Jos heidän kanssaan alkaa keskustella, huomaakin kohta antaneensa jotain, vaikkei ollut tarkoituskaan", Kurkela sanoo.

Poliisin mukaan järkevintä on tehdä saman tien selväksi, ettei aio antaa tai ostaa mitään. Käsimerkit näkyvät kielimuurin takaakin.
____________________________

Aamulehti:

Kerjääminen on siirtynyt kaduilta kotioville. Tampereen Rantaperkiössä asuva Taina Ilonen yllättyi tiistaina tiistaina iltapäivällä, kun ovikelloa soittanut ulkomaalainen mies lykkäsi lapun käteen, jossa hän pyysi saada rahaa.

- Luulin, että mieheni oli tulossa töistä, joten menin avaamaan. Oven takana seisoi pienikokoinen mies, luultavasti romanialainen. Hän ei puhunut sanaakaan, vaan työnsi käteeni suomeksi kirjoitetun lapun, jossa luki jotain lasten kuolemasta, ja että hän haluaisi saada 15 euroa, Ilonen kertoo.

Tilanteesta ärsyyntynyt Ilonen sulki oven pian, mutta mies jatkoi soittelukierrosta pienkerrostalon muiden asukkaiden ovilla.

- Varmaan ihan kohtelias ihminen, mutta Suomessa ei näin lähestytä. Koti on jokaiselle pyhä paikka, Ilonen pohtii.

Laki ei kiellä

Tampereen poliisi ei ole toistaiseksi saanut kotiovilla kerjäämisestä yhtään ilmoitusta. Vanhempi konstaapeli Esko Kiho ei silti pidä ilmiötä uutena.

- Kyllähän niitä aina silloin tällöin kesän mittaan kulkee. Omalla kotiovellanikin on käynyt, Kiho sanoo.

Hänen mukaansa mikään laki ei varsinaisesti kiellä ovelta ovelle kerjäämistä, jos kerjääjä poistuu pyydettäessä.

- Kenen tahansa ovikelloa voi mennä soittamaan, sitä ei laki kiellä. Ei se ole tyhmä, joka pyytää, vaan se, joka antaa. Mutta jos kerjäläinen on häiriöksi, eikä ymmärrä poistua kehotuksesta tai kerjääminen on toistuvaa, se on asia erikseen, Kiho sanoo.

Rappukäytävissä kerjäämisestä voi ilmoittaa poliisille, jolloin poliisi käy ehtiessään hätistelemässä kerjääjän pois. Kiho neuvoo, ettei kerjäläisille kannata avata ovea lainkaan tai ainakaan jäädä juttusille.
____________________________

Uusi Suomi/STT:

Kerjääminen on levinnyt kaduilta kotioville. Oulun poliisi on saanut aiheesta yksittäisiä ilmoituksia, Kaleva kertoo verkkosivuillaan. Poliisi ei ole silti kertaakaan joutunut puuttumaan asiaan.

Komisario Erkki Kurkela sanoo, että niin kauan, kuin kerjääjä poistuu ovelta asukin niin halutessa eikä esimerkiksi tunkeudu kiellosta huolimatta sisälle, laki ei kiellä kotiovilla kerjäämistä.

Kurkela sanoo, että ilmiö on Oulussa ja lähialueella uusi. Helsingin poliisista kerrotaan Uudelle Suomelle, ettei ilmiöstä ole tullut poliisille ilmoituksia ainakaan vielä.

Komisario Kurkelan mukaan kotiovelle tuleva kerjäläinen ei ole vaarallinen. Kurkelan mukaan poliisin tietoon on tullut tyrkyttämistä, piirittämistä ja vapaan liikkumisen estämistä, mutta yhtäkään väkivaltatilannetta ei ole tullut esiin.

___________________________

YLE Uutiset:

Kerjääminen on muuttumassa aiempaa aggressiivisemmaksi Suomen katukuvassa. Esimerkiksi Helsingin ydinkeskustassa poliisi on lisännyt jalkapartioita kerjäläisten takia.

Yle Uutisten tekemän selvityksen mukaan kerjäläisten määrä on viime vuodesta kasvanut ainakin Helsingissä, Tampereella ja Oulussa.

Soittokierros suurimpien kaupunkien poliisilaitoksille paljasti, että myös kerjäämisen tyyli on monin paikoin muuttunut aggressiivisemmaksi.

Oulussa on liikkunut ärhäköitä kaupustelijoita, joista suurin osa on poliisin mukaan Romanian romaneja. Tänä kesänä romanialaiskaupustelijat myyvät muun muassa kiikareita ja koruja, kertoo komisario Jussi Huhtela Oulun poliisista.

Rahaa pyydetään kotiovilta asti

Muissakin kaupungeissa kaupustelu on lisääntynyt. Lahdessa on pysäytelty autoja kaupustelutarkoituksessa. Joissakin paikoissa kerjäläiset tulevat kotioville asti.

- Ihmisiä ei kannusteta antamaan kerjäläisille rahaa. Rahaa annetaan yhä ehkä pikkusen liian helposti, muutenhan ilmiötä ei olisi olemassa, komisario Huhtela sanoo.

Helsingissä poliisin tehoisku on saanut kerjäläiset viime päivinä lähes katoamaan kaupungin keskustasta.

- Me aloitimme näkyvän valvonnan. Kohdistamme sen alueille, joista on tullut palautetta häiriökäyttäytymisestä. Mukana valvonnassa on sekä virka-asuisia että siviiliasuisia poliiseja, kertoo komisario Heidi Toivio Helsingin poliisista.

- Paras tulos saadaan, kun tehdään tutkinnan kanssa yhteistyötä.