lauantai 18. heinäkuuta 2009

HS: Kerjäläiset ovat meikäläisiä


Helsingin Sanomat:
Kimmo Oksanen: Kerjäläiset ovat meikäläisiä
18.7.2009


On hyvä, että kerjäläiset tulivat Suomeen. Nyt mekin olemme heränneet siihen, että Euroopassa on äärimmäistä köyhyyttä.

Olemme myös huomanneet, kuinka hyvin asiat täällä Pohjolassa oikeastaan ovat.

Ihmisten ei ole täällä tarvinnut kerjätä moneen kymmeneen vuoteen. Kiitos työnteosta tulleilla verorahoilla rakennetun turvaverkoston.

Mitä nyt joku pummi joskus tulee vastaan, kuten eilen perjantaina. "Jeesaa hei, anna tupakka, pa pari huggee!"

Torstaina poliisiauto oli pysäköinyt Postitalon kulmalle. Kolme poliisia seisoskeli jalkakäytävällä ja yksi antoi haastattelua lehdistölle.

Olivat kai häätäneet sen vanhan naisen, joka aina istuu talon nurkalla kerjäämässä. Ehkä vanhus häiritsi jotakuta.

Sisäministeriön ja Helsingin kaupungin kerjäläistyöryhmähän ohjeisti 10. heinäkuuta 2008 viranomaisia, ettei kerjääminen sinänsä ole rikos. Vain aggressiiviseen ja häiritsevään kerjäämiseen voidaan puuttua.

Millä oikeudella ja kenen valtuuttamana poliisi siis käskyttää maassa kerjääviä EU:n kansalaisia ylös, tarkastaa heidän taskunsa julkisesti kaikkien kadulla kulkevien silmien alla, valokuvaa heidät ja kirjaa muistiin heidän henkilötietonsa? Sellaisestakin on silminnäkijähavainto.

Eivät ainakaan minun, joka tämän kaiken veronmaksajana maksan.

Suomessa on kymmenentuhatta suomalaista romania. Puolet heistä on työttömiä. Itä-Euroopassa on 13 miljoonaa romania. Mitä teemme noin kahden keskikokoisen EU-valtion asukasmäärän kokoiselle "vähemmistölle"?

Sallimmeko heidän entisestään syrjäytyä kouluttamattomaksi ja työttömäksi avustusten varassa eläväksi tukiaispommiksi?

Euroopalla ei ole varaa sellaiseen.

Euroopan unionin on painostettava Romaniaa panemaan vähemmistöjensä asiat kuntoon. Romaneille on taattava koulutus, kunnolliset asunnot, työtä, pääsy terveydenhoitoon (jota heillä ei nykyisin ilman lahjusten antoa monesti ole) ja täysivaltainen kansalaisuus.

Julkisuudessa on puhuttu rikollisuudesta kerjäläisyyden lieveilmiönä. Käsite on virheellinen: ei rikollisuus ole kerjäläisyyden lieveilmiö, vaan kerjäläisyys ja rikollisuus ovat köyhyyden lieveilmiöitä.

Romaneissa on rikollisia, ja näiden tekemisiin on puututtava. Mutta onko siinä järkeä, että vainotaan rääsyisiä kuppikerjäläisiä?

Kun romaneja potkitaan ulos kaupungeista tai EU-maista, toisella puolella rajaa on aina toinen kaupunki ja toinen EU-maa, johon ongelmat siirtyvät.

Italian Berlusconi ja Ranskan Sarkozy hääräävät jo kylliksi vasta 1800-luvun puolivälissä orjuudesta Romaniassa vapautuneiden sorrettujen ja solvattujen kimpussa.

Ei Helsingin kaupunginjohtajan ylipormestari Jussi Pajusen tarvitsisi sivistyneenä miehenä laskeutua samaan kelkkaan.

Suomen rajat ovat Euroopan unioniin liittymisen jälkeen kulkeneet Romanian ja Bulgarian itä- ja etelärajoja pitkin. Romanit ovat meikäläisiä, ja heitä pitää kohdella sen mukaisesti.

Jos kainuulaiset tai lappilaiset yhtäkkiä asettuisivat Helsingin kaduille kerjäämään, syljettäisiinkö heidänkin päälleen ja potkittaisiinko heidätkin takaisin Kainuuseen ja Lappiin?

Ei . . . kai?

Kimmo Oksanen

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja. Hänen pamflettinsa Kerjäläisten valtakunta – totuus kerjäävistä romaneista . . . ja muita valheita (WSOY) julkaistiin toukokuussa.