perjantai 31. heinäkuuta 2009

Uusi Suomi: Maahanmuuttoon lisää rahaa, yliopistoilta leikataan


Uusi Suomi:
Maahanmuuttoon lisää rahaa, yliopistoilta leikataan
31.7.2009


YLE Uutiset:
Kunnille lisää korvauksia pakolaisista ja turvapaikanhakijoista


Pohjolan Sanomat:
Maahanmuuttoon lisää rahaa yli 70 miljoonaa


YLE Uutiset:
Kotouttamiseen ei ole tulossa rahaa
"Turvapaikan haku Suomessa ei saisi olla houkuttelevampaa kuin muissa EU-maissa"
1.7.2009


Sisäministeriö tahtoo ylittää budjettikehyksen 30 miljoonalla eurolla. Sisäministeriö haluaa muun muassa 12 miljoonaa euroa poliisin tietojärjestelmien uusimiseen ja työttömien poliisien palkkaamiseen. Rajavartiolaitoksen merikalustoon SM ehdottaa kolmen miljoonan lisäystä.

Valtiovarainministeriö ehdottaa talousarvioesityksessään SM:n hallinnonalalle 1,25 miljardin euron määrärahoja. Eniten lisäystä VM esittää maahanmuuttoon, 70 miljoonaa euroa.

Keskeisissä maahanmuuttokeskuksissa aloitettu kotouttamisen pilottiohjelma ja kotouttamistoimenpiteet jäävät VM:n esityksessä ilman kahden miljoonan euron rahoitusta.

Opetusministeriö on saamassa toivomaansa vähemmän rahaa korkeakouluopetukseen ja tutkimukseen.

Opetusministeriö ehdottaa ensi vuoden talousarviossaan koko hallinnonalansa määrärahoiksi 6,4 miljardia euroa. Valtiovarainministeriön budjettiehdotus lupaa liki 250 000 euroa vähemmän. Leikkuri osuu suurelta osin yliopistoihin.

Koulutuksen määrärahoja suunnataan ensi vuonna muun muassa maahanmuuttajien kielitaidon parantamiseen, sillä kouluikäisten maahanmuuttajien määrä kasvaa.

____________________________

YLE Uutiset:

Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä ei ole rahaa maahamuuttajien kotouttamisen parantamiseen. Kunnille maksettaviin korvauksiin esitetään kyllä 70 miljoonan euron lisäystä, mutta tällä summalla vain kuitataan lisääntynyt turvapaikanhakijoiden määrä. Kuntien pakolaista kohti saama korvaus ei kasva.

Sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Mervi Virtanen on pettynyt budjettiesitykseen, jossa kotouttamisen parantamiseen ei ole euron euroa.

- Kotouttaminen on ollut vilkkaassa keskustelussa koko vuoden, ja toivoimme sisäministeriössä kovasti, että saisimme siihen lisäresursseja. Jos esityksiämme ei hyväksytä, meidän on hankala saada oleskeluluvan saaneita siirrettyä kuntiin.

Lisääntynyt turvapaikanhakijoiden määrä vaatii jo nyt 70 miljoonan euron satsauksen, ja siihen päälle sisäministeriö haki viittä miljoonaa euroa. Sillä olisi saatu korotettua kuntien yhdestä pakolaisesta vuodessa saama 2 000 euron korvaus noin 2 500 euroon.

- Kun tätä korvausta viimeksi korotettiin 90-luvun alussa, se vielä houkutteli kuntia ottamaan pakolaisia. Ei enää, ja nyt kuntia on hankala saada ottamaan heitä. Kyse on toki myös asenteista, mutta kyllä rahalla on tässä taloustilanteessa suuri merkitys, Virtanen sanoo.

Lisäksi sisäministeriö haki esityksessään kahta miljoonaa euroa tänä vuonna aloitettuun hankkeeseen, jonka tavoitteena on estää ghettoutumista ja syrjäytymistä sellaisilla alueilla, joilla on paljon maahanmuuttajia. Valtiovarainministeriön budjettiesityksen perusteella jatkoa ei ole luvassa.

Ministeriö toivoisi monesta suusta vaadittuun parempaan kotouttamiseen siis seitsemää miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi, kiistelty ruoan arvonlisäveron alennus maksaa vuodessa arviolta 500 miljoonaa euroa.
_____________________________

Pohjolan Sanomat:

Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä maahanmuuttoon varataan rahaa yli 166 miljoonaa euroa. Se on yli 70 miljoonaa enemmän kuin viime vuonna.

– Turvapaikanhakijoiden määrä on tänä vuonna lisääntynyt, mutta meidän arviomme mukaan ensi vuonna määrä lähtee laskuun, talousjohtaja Jukka Aalto Sisäasiainministeriöstä sanoo.

Tämän vuoden hakijamääräksi arvioidaan tällä hetkellä viisituhatta. Ensi vuodeksi arvioidaan tulevan neljätuhatta turvapaikanhakijaa. Vaikka määrä laskee, se ei vähennä rahantarvetta.

– Rahan kannalta tärkeää on se, että sekä edellisten vuosien ja ensi vuoden turvapaikanhakijat pitää majoittaa, Aalto kertoo.

Nykyisen arvion mukaan vastaanottokeskuksia ei kuitenkaan tarvitse perustaa lisää tai nykyisiä laajentaa.

– Ongelma on, että vastaanottokeskuksissa odottaa turvapaikanhakija tai pakolainen kuntaa, joka sijoittaisi hänet. Odottaminen maksaa, Jukka Aalto kertoo.

– Meidän esityksemme putosi yli 14 miljoonalla, mutta todennäköisesti haemme vielä rahoitusta. Elokuun aikana maahanmuuttoministeri Astrid Thors (rkp) päättää, mitä vielä lähdetään ajamaan, ylitarkastaja Kari Kananen Sisäasiainministeriön maahanmuutto-osastolta sanoo.

Pilotit putosivat pois

Tänä vuonna pilottikuntien saama miljoona euroa jäi ilman jatkorahoitusta. Noin viisitoista kuntaa on saanut hakemusten perusteella täksi vuodeksi rahaa maahanmuuttajien kotouttamiseen, kouluttamiseen ja työllistämiseen. Jatkoraha ei mahtunut valtiovarainministeriön budjettiesitykseen.

– Haemme sille jatkorahoitusta, muuten pilotit loppuvat tämän vuoden lopussa, Jukka Aalto kertoo.

Pilottikunnista pohjoisin on Oulu. Pudasjärvi oli hakenut pilottikunnaksi, muttei saanut rahoitusta.

– Raha kohdistui isoille paikkakunnille, joissa on paljon maahanmuuttajia, Aalto sanoo.