tiistai 28. heinäkuuta 2009

HS: Monikulttuuriset avioliitot päättyvät usein eroon


Helsingin Sanomat:
Monikulttuuriset avioliitot päättyvät usein eroon
28.7.2009


Suomalaisen ja ulkomaalaisen solmimat liitot päättyvät lähes kolme kertaa useammin eroon kuin liitot, joissa molemmat ovat syntyperältään suomalaisia, kertovat monikulttuurisia avioliittoja tutkinut Siirtolaisinstituutin tutkimusjohtaja Elli Heikkilä sekä Monikulttuuristen perheiden liiton puheenjohtaja Tarja Niemi.

Samaa osoittavat myös Tilastokeskuksen laskelmat vuodelta 2007.

Kun tarkasteltiin sataa liittoa, suomalaisia eroja oli vuodessa 1,3. Monikulttuuristen liittojen vastaava luku oli lähes kolminkertainen.

Helsingissä 2007 solmituista avioliitoista 14,4 prosenttia oli Suomen kansalaisen ja ulkomaalaisen välisiä.

Avioeroissa sukupuolella on väliä. Jos mies on suomalainen ja vaimo ulkomaalainen, suhde päättyy herkemmin eroon kuin suhde, jossa vaimo on suomalainen ja mies ulkomaalainen.

Suomalaiset miehet löytävät vaimonsa usein Filippiineiltä tai Thaimaasta tai Venäjältä. Naiset avioituvat eurooppalaisten, afrikkalaisten ja Lähi-idästä kotoisin olevien kanssa.

Monikulttuurisia avioliittoja solmitaan kantasuomalaisten liittoja nopeammin. Toiseen tutustuminen jää usein lyhyeksi, kun naimisiin mennään oleskeluluvan saamisen nopeuttamiseksi.

Toisaalta juuri maahanmuuttobyrokratia saattaa koitua suhteen kohtaloksi. Maahanmuuttoviraston kanssa asioiminen ja oleskeluluvan odottelu on tullut tutuksi esimerkiksi helsinkiläiselle Sara Tikkaselle.

Hän on ollut avoliitossa iranilaisen miehen kanssa ja avioliitossa Turkin kurdin kanssa.

Tikkanen myöntää, että hän meni naimisiin miehen maahan jäämisen varmistamiseksi. Tikkanen tapasi entisen, tuolloin jo turvapaikkaa hakevan, miehensä Suomessa.

Maahanmuuttobyrokratia vei Tikkasen mukaan suhteelta voimia. "Se on aivan liian suuri rasite parisuhteelle toimia toisen tulkkina hallinnollisissa asioissa. Toisaalta se tuhosi suhteemme, toisaalta se myös vauhditti yhteen menemistä", Tikkanen kertoo kahdeksan aviovuoden jälkeen päättyneestä liitostaan.