maanantai 27. heinäkuuta 2009

Kaleva: Oulu, kätketty salaisuus


Kaleva:
Pääkirjoitus: Oulu, kätketty salaisuus
27.7.2009


Oululla on erinomaiset edellytykset aitoon kansainvälistymiseen. Pulmaa on sekä arkielämän asenteissa että omien vahvuuksien oivaltamisessa.

Ouluun ulkomailta muuttamista pohtiville suunnattu kaupungin internetsivu alkaa tällä lauseella: "Oulu is one of Europe´s best-kept secrets -- hard to settle in but impossible to leave once you do." Suomennettuna Oulu on yksi Euroopan parhaiten pidetyistä salaisuuksista -- sinne on vaikea asettua, mutta sitä on mahdoton jättää.

Siinä on tiivistetty monta asiaa. Oululla on erittäin paljon hyviä puolia tarjottavanaan. Tuntuu vain että kaupunki itsekään ei aina tajua sitä, saati että osaisi aitoa kansainvälistymistä edistää.

Kaupungin kanta-asukkaista harva on selvillä siitä, että Oulussa on hyvin tiiviisti yhtä pitävä ulkomaalaisyhteisö. Pieni kylläkin, mutta hyvin keskenään verkostoitunut ja toisiaan tukeva.

Harva on myöskin selvillä siitä, että Oulun mediamaailmaan kuuluu yksi Suomen parhaista englanninkielisistä internetlehdistä 65 Degrees North (www.65degreesnorth.com), jonka sisältö on Oulun oman maahanmuuttajayhteisön tuottamaa.

Eikä moni tiedä, että kaupunki tarjoaa muuttajien ja täällä jo olevien tueksi monipuolisen internetsivuston, jossa ongelmiakaan ei kaunistella.

Oulu on tavoitteissaan ja juhlapuheissa jo vuosikausia julistanut tavoitteeksi kansainvälistymistä. Todellisuus ei aina ole näyttänyt tulevan perässä. Oulun ulkomaalaisväestön määrä on jopa poikkeuksellisen pieni kaupungin kokoon ja luonteeseen verrattuna.

Oulussa ulkomaalaisia on asukkaista pari prosenttia, Tampereella yli kolme ja Ruotsin puolella Luulajassa vajaat viisi prosenttia.

Aito kansainvälisyys ei synny väkipakolla. Vapaaehtoinen muutto toiseen maahan on aina iso ratkaisu, eikä se hyppy läheskään aina onnistu. Oululla on hyvät edellytykset olla aidosti houkutteleva paikka niille, joita pohjoinen Eurooppa kiinnostaa. Ei Oulun tapaiselta paikalta odoteta suuria spektaakkeleita, vaan mahdollisuutta hyvään elämään.

Sitä onkin tarjolla. Kaupunkiseutu on inhimillisen kokoinen. Palveluita on, ruuhkia ei. Maailman mitassa suurta ylellisyyttä on jo se, että lapset voi huoletta lähettää pyöräillä kouluun tai kaverien luo.

Maailmalta ei hevin löydy esimerkkiä siitä, etteivätkö menestys ja avoimuus kulkisi käsi kädessä. Niin on ollut Oulunkin historiassa, purjelaivakaudelta teknologianousuun. Nyt nousu näyttää tältä erää päättyneen ja kaupungin elinkeinorakenteessa on monipuolistamisen varaa.

Juuri oppilaitosten ja teknologiapohjan myötä kaupungissa viivähtää paljon väkeä, joista osa saattaisi jäädä pidemmäksikin aikaa, jos vain paikka löytyisi. Oleellista on olla hukkaamatta inhimillistä pääomaa. Monella muuttajalla on koulutusta ja kokemusta mutta heidän on vaikea löytää mahdollisuuksia käyttää niitä.

Oulun ulkomaalaisyhteisön nykyinen aktiivisuus osoittaa, että moni heistä on hyvin sitoutunut uuteen asuinpaikkaansa. Jos he kokevat itsensä tervetulleiksi ja kaupungin mahdollisuuksia tarjoavaksi, sana leviää -- kuten käy myös, jos todellisuus on toinen. Oulun aito kansainvälistyminen on ennen muuta asenteista kiinni. Kaleva kertoi (22.7.) tapauksesta, jossa 16-vuotias poika joutuu lähtemään kotoaan ja perheensä luota Oulusta Hollantiin, koska oppilaitos ei joustanut kansainvälisen tutkinnon suomen kielen vaatimuksesta.

Vaikka Oulu olisi kätketty salaisuus, ei sen tarvitse olla sulkeutunut salaisuus. Juhlapuheista on syytä siirtyä arkielämän tasolle, yhteyksien ja mahdollisuuksien löytämiseen.