sunnuntai 12. heinäkuuta 2009

HS: Kerjuun lieveilmiöihin pakko puuttua


Helsingin Sanomat:
Pääkirjoitus: Kerjuun lieveilmiöihin pakko puuttua
12.7.2009

Savon Sanomat:
Kerjäläisten määrä rajussa kasvussa
10.7.2009

Helsingin Sanomat:
Poliisi antanut kymmeniä sakkoja häiritsevästä kerjäämisestä


Kerjäläisiä on näkynyt Helsingin katukuvassa koko tämän vuosikymmenen ajan, mutta iso ilmiö kerjäämisestä tuli vuonna 2007 Romanian ja Bulgarian tultua Euroopan unionin jäseniksi. Tie Suomeen avautui muun muassa Romanian romaneille, jotka muodostavat Helsingissä kerjäävien pääjoukon.

Viime päivinä Helsingin poliisilaitos on tehostanut puuttumista kerjuun lieveilmiöihin. Keskusrikospoliisi selvittää, miten kerjääminen ja rikokset on organisoitu.

Poliisin tilastoihin on tänä kesänä tullut entistä enemmän sellaisia omaisuusrikoksia ja sellaista häiritsevää käyttäytymistä, joilla on jotakin tekemistä kerjäämisen kanssa.

Uusin ulkomailta Suomeen ilmestynyt rahankeruutapa kohdistuu autoilijoihin. Liikennevaloissa auto sotketaan, minkä jälkeen tuulilasi pestään ja vaaditaan maksua.

Kukkia tarjoavat romaninaiset ovat tiukentaneet kauppatapojaan: hihaan tartutaan kiinni, ja "asiakasta" seurataan ja piiritetään. Pankkiautomaatin liepeillä väijyvät kerjäläiset on joissakin tapauksissa koettu uhkaaviksi.

Itäeurooppalaisesta kulkuväestä puhutaan yleistäen kerjäläisinä, mutta joukko on moninainen. Hiljaisten kerjäläisten lisäksi on pelimanneja, kukkien kaupustelijoita, rihkaman myyjiä – ja todennäköisesti osalla on päällimmäisenä mielessään rikos.

Poliisin pitää turvallisuustyössään sekä olla määrätietoinen että pystyä erittelyyn, ottamaan yksilöt yksilöinä. Järjestyslain mukaan kerjääminen ei ole kiellettyä, ellei se ole häiritsevää tai aggressiivista.

Ihmisten vapaa liikkuvuus on Euroopan unionin kantavia periaatteita. Mutta tärkeää on myös se, että Helsingissä kaupunkilaiset ja tavalliset matkailijat voivat liikkua turvallisesti ja tulematta häirityiksi.

Poliisi on aiheellisesti lähtenyt rauhoittamaan katuelämää. Se ei tarkoita, ettemmekö tunnustaisi Itä-Euroopan romaniongelman syvyyttä tai köyhyyden ja syrjinnän kierrettä.

________________________

Savon Sanomat:

Kerjäläisten määrä on poliisin arvion mukaan vähintään kaksinkertaistunut viime vuodesta. Valtaosa kerjäläisistä on tullut Suomeen Romaniasta.

Myös romanialaisia lompakkovarkaita arvioidaan olevan Suomessa nyt ennätysmäärä.

Kuopion seudulla on viikon aikana sattunut useita kymmeniä näpistyksiä. Tekijöissä on sekä suomalaisia että ulkomaalaisia kiertäjiä.

- Varkauksia on tehty systemaattisesti. Lompakko- ja pankkikorttivarkaat työllistävät poliisia nyt merkittävästi, komisario Kari Purhonen Pohjois-Savon poliisilaitokselta sanoo.

Suomessa kiinnijääneiltä lompakkovarkailta on löydetty muun muassa lappuja, joissa on mainittu hyviä paikkoja kohteiden etsintään.


Ei rikos, mutta kiusallista : Järjestyslaki kieltää häiritsemisen

Kerjääminen ei ole rikos, mutta poliisi voi järjestyslain nojalla puuttua häiritsevään käyttäytymiseen. Rikosylikomisario Mika Pöyryn mukaan poliisi poistaa häiriköijän paikalta ja tarvittaessa sakottaa häntä.

Helsingissä rangaistusvaatimuksia on kerjäläisille kirjoitettu tällä viikolla päivittäin.

Alun perin Helsinkiin tulleet kerjäläiset ovat levittäytyneet myös muualle Suomeen. Heitä on kaikissa Suomen suurissa kaupungeissa.

Kerjäläisilmiö on Suomessa verrattain uusi. Krp:n mukaan toiminta meillä on vielä pienimuotoista.

_____________________

Helsingin Sanomat:

Poliisi on kirjoittanut kymmeniä sakkoja tällä viikolla aggressiivisesta kerjäämisestä ja katukaupustelusta.

Ylikomisario Mika Pöyry kertoo, että sakkoja on annettu varsinkin häiritsevästä kerjäämisestä, joka kielletään järjestyslaissa.

"Se, että tartutaan ihmiseen kiinni, täyttää jo tunnusmerkistön", Pöyry toteaa.

Kerjäläiset ja kaupustelijat ovat tänä kesänä käyttäytyneet aiempia vuosia röyhkeämmin.

Rikkomuksista kirjoitetaan päiväsakkoja. Jos henkilö on varaton, sakkosumma on muutamia kymppejä.

"Varmaan aika huonosti annettuja sakkoja saadaan perityksi, mutta kyllä poliisin puuttuminen antaa signaalin, että tämä ei ole toivottavaa käytöstä", ylikomisario Pöyry sanoo.

Poliisi aloitti kiertolaisten tehovalvonnan Helsingin keskustassa viime viikon lopulla. Sakkojen lisäksi poliisi on kehottanut häiritsevästi käyttäytyneitä kerjäläisiä poistumaan paikalta.

Arvion mukaan Helsingissä on noin parisataa kiertolaista.