keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

YLE: EU-kansalaiset tukkivat turvapaikanhakujärjestelmää


YLE Uutiset:
EU-kansalaiset tukkivat turvapaikanhakujärjestelmää
15.7.200
9

Joka kesäiseksi muodostunut ilmiö sapettaa viranomaisia. Silti hakemukset on käsiteltävä asianmukaisesti.

Eurooppalaiset turvapaikanhakijat kuormittavat Helsingin ja koko maan vastaanottokeskuksia ja hidastavat turvapaikanhakuprosessia.

Lähinnä Bulgariasta ja Romaniasta tulevat EU-kansalaiset anovat turvapaikkaa varsinkin kesäisin. Tänä kesänä hakemuksia on tehty jo yli sata ja määrän uskotaan nousevan heinä- ja elokuussa kaksinkertaiseksi.

Viime kesänä hakemuksia tehtiin yhteensä vajaat 100.

Hakemusten käsitteleminen pakollista

Kaikille turvapaikanhakijoille on järjestettävä majoitus ja myönnettävä toimeentuloturvaetuudet, kunnes todellinen turvapaikan tarve on selvitetty.

Helsingin ulkomaalaispoliisin tutkimusyksikön johtajan komisario Juha Holopaisen mukaan EU-kansalaisten turvapaikkahakemukset tuntuvat epäilyttäviltä.

Hakijat tulevat isoissa, jopa kymmenen hengen porukoissa ja perhekunnissa heti kesän alussa. Yleensä he jättävät turvapaikkahakemuksia välittömästi maahan saavuttuaan, kertoo Holopainen.

Osa hakijoista samoja kuin edelliskesänä

Monesti osa hakijoista on samoja jotka on joiden turvapaikkahakemus on jo edellisenä kesänä evätty. Moni tulee maahan viettämään kesää ja nauttimaan turvapaikan hakijoiden etuuksista.

Viime kesänä yksikään turvapaikkaa hakenut bulgarialainen ei saanut turvapaikkaa. Holopaisen muisteleekin ettei viime vuosina turvapaikkaa olisi myönnetty yhdellekään EU-kansalaiselle.

Trendistä ja EU-kansalaisuudesta huolimatta kaikkia turvapaikanhakijoita täytyy käsitellään tasavertaisesti.

Turvapaikan tarpeen ja lähtömaan tilanteen tutkiminen työllistää poliisia ja muita viranomaisia. Tilanne on hankala, sillä turvapaikan hakijoita virtaa Suomeen myös EU-maiden ulkopuolelta aiempaa enemmän. Järjestelmä ja vastaanottokeskukset ovat ruuhkautuneita.