tiistai 28. heinäkuuta 2009

YLE: UM perii takaisin bosnialaisten asuntotukirahoja?


YLE Uutiset:
UM perii takaisin bosnialaisten asuntotukirahoja?
28.7.2009


Turun Sanomat:
Pääkirjoitus: Etniset ennakkoluulot lujassa
31.7.2009


Ulkoministeriö harkitsee bosnialaispakolaisten asuntorakentamiseen annettujen tukirahojen perimistä takaisin. Bosniaan on rakennettu ja kunnostettu 300 000 eurolla asuntoja pakolaisille, mutta moni tukea saanut ei ole sopimuksesta huolimatta muuttanut takaisin Bosniaan.

Suomen valtiolla ja Kirkon Ulkomaanavulla on ollut yhteisprojekti, jossa Suomi on rahoittanut bosnialaispakolaisten paluumuuttoa. YLEn A-zoom ohjelma kertoi perjantaina, että kaikki tukea saaneet eivät ole kuitenkaan muuttaneet takaisin Bosniaan, vaan käyttävät uutta asuntoaan loman viettoon.

Muuttohaluttomuutta on perusteltu esimerkiksi sillä, että moni bosnialaislapsi haluaa jatkaa elämäänsä Suomessa.

Suomi tuki vuosina 2003 - 2004 22 bosnialaisperheen paluumuuttoa. Uuden tai kunnostetun talon saaneista perheistä yhdeksän on jäänyt asumaan Suomeen.

Kirkon Ulkomaanapu on harmissaan, sillä sen tavoitteena on ollut auttaa kaikkein vaikeimmassa asemassa olleita bosnialaisperheitä.

- Ei meidän tarkoituksenamme tai toiveenamme tietenkään ollut , että taloja jäisi tyhjäksi, sanoo Kirkon Ulkomaanavun koordinaattori Merja Luukkanen.

Asiaa vain sähköpostitse kommentoineella ulkoministeriöllä olisi sopimuksen mukaan oikeus periä tukirahat takaisin niiltä perheiltä, jotka eivät ole palanneet Bosniaan.

Uusista taloista huolimatta paluu Bosniaan ei kuitenkaan ole helppoa, muistuttaa talon omin rahoin Bosniaan rakentanut Dzevad Haskic:

- Kun tulin tänne sodan jälkeen ensimmäistä kertaa, ymmärsin tilanteen: kaikki on tuhottu. Tajusin silloin, että tänne ei varmasti tulla pitkään aikaan, Haskic huomauttaa.

________________________

Turun Sanomat:

[...]
Bosnia-Hertsegovina on haaste myös yksittäisille jäsenmaille ja avustusjärjestöille. Tämä on havaittu myös Suomessa, jossa ulkoministeriö ja Kirkon Ulkomaanapu ovat tukeneet 300 000 eurolla bosnialaisten paluumuuttoa rakennuttamalla ja kunnostamalla alueelle asuntoja. Nyt on käynyt ilmi, että 22 avustetusta perheestä yhdeksän jäi asumaan Suomeen (Ylen A-zoom 28.7.).

Kunnostettuja asuntoja on käytetty loman viettoon. Ulkoministeriössä pohditaan mahdollisuutta periä avustusrahoja takaisin.

Avustusvarojen väärinkäyttö on tietysti tuomittavaa. Menettely kuitenkin todistaa, kuinka vaikeaa on palata sodan runtelemaan ja etnisten kiistojen jakamaan maahan.