tiistai 4. toukokuuta 2010

Aamulehti: Suomen poliisi epäonnistui käännytyksessä - Gambialaismies pani hanttiin

Aamulehti: Suomen poliisi epäonnistui käännytyksessä - Gambialaismies pani hanttiin 4.5.2010

Gambialainen turvapaikanhakija on onnistunut keskeyttämään käännytyksensä. Poliisi yritti tiistaina käännyttää Jawaran (nimi muutettu) takaisin kotimaahansa, mutta mies pani sen verran aktiivisesti hanttiin, että yritys ei onnistunut.

Jawaraa pidetään Vapaa liikkuvuus -verkoston tietojen mukaan Pasilan poliisivankilassa.

Maahanmuuttovirasto on hylännyt hänen turvapaikka-anomuksensa. Jawaraa uhkaa uusi käännytysyritys millä hetkellä tahansa, sillä hallinto-oikeus ei ole kumonnut viraston käännytyspäätöstä.

Jawaran kerrotaan olevan homoseksuaalisuutensa vuoksi vainottu kotimaassaan. Mies on vakuuttunut, että hän joutuu Gambiassa vankilaan ja pääsee ehkä hengestään.

Muun muassa Vapaa liikkuvuus -verkosto kritisoi viraston kielteistä kantaa.

Verkosto järjestää yhdessä Seksuaalinen tasavertaisuus ry:n ja Suomen Queer -tutkimuksen Seuran kanssa mielenilmauksen käännytystä vastaan keskiviikkona Helsingissä.

Maahanmuuttovirasto myöntää kielteisessä päätöksessä, että Gambian poliisi noudattaa aktiivisesti maan rikoslakia homoseksuaalien kohdalla. Vaikka Jawara on on dokumentoinut suomalaisille viranomaisille uskottavasti ja johdonmukaisesti todellisen syynsä paolle kotimaastaan, on hänet päätetty käännyttää takaisin