tiistai 4. toukokuuta 2010

YLE: Ministeriö selvittää kerjäämisen kieltämistä

YLE Uutiset: Ministeriö selvittää kerjäämisen kieltämistä 4.5.2010

Sisäasiainministeri Anne Holmlund (kok.) haluaa, että kerjäämisen kieltäminen selvitetään. Lakimuutoksen myötä viranomaisille tulisi paremmat mahdollisuudet puuttua varsinkin Helsinkiä riivaavaan ongelmaan.

Sisäasiainministeri Anne Holmlund sanoo, että lainsäädännön muutoksia tarvitaan, jotta laajenevaan kerjäämisongelmaan voidaan puuttua paremmin.

Helsingin kaupunki on jo aiemmin esittänyt kerjäämisen täyskieltoa. Selvitystyö on nyt aloitettu sisäasiainministeriössä.

Jo vuonna 2008 kerjäämistä kartoittanut työryhmä antoi toimenpidesuosituksia, mutta ne eivät ole olleet riittäviä.

Kerjääminen on muuttunut järjestäytyneemmäksi ja aggressiivisemmaksi. Sisäministeriössä katsotaan, että täyskiellolla voitaisiin puuttua nimenomaan kerjäämistä organisoivien tahojen toimintaan.

Keskusrikospoliisin viime vuonna tekemissä Romaniasta tulleita kerjäläisiä koskevissa tutkimuksissa löytyi viitteitä ihmiskaupasta. Tapaukset saattavat johtaa syytteisiin Romaniassa.

Anne Holmlund toteaa, että varsinkin lasten pakottaminen kerjäämiseen on hälyttävää.

– Kerjäämiseen voi kuitenkin liittyä mm. lasten hyväksikäyttöä tai ihmiskauppaan liittyviä piirteitä silloin, kun heidät pakotetaan kerjäämiseen, Holmlund sanoi tiistaina Helsingin poliisilaitoksen päällystön neuvottelupäivillä Siuntiossa.