maanantai 3. toukokuuta 2010

Aamulehti: Vastakkain: Pitäisikö kaduilla kerjääminen kieltää vai ei?

Aamulehti: Vastakkain: Pitäisikö kaduilla kerjääminen kieltää vai ei? 3.5.2010

Pitäisikö kadulla kerjääjälle lätkäistä sakko?

Kaupunkiviihtyvyydestä ja turvallisuudesta huolissaan oleva helsinkiläinen kansanedustaja, ylikomisario Juha Hakola (kok) teki toissa viikolla lakialoitteen, joka kieltäisi kerjäämisen järjestyslaissa sakkorangaistuksen uhalla. Aloitteen allekirjoitti 51 kansanedustajaa.

Katja Tuominen siirtolaisten oikeuksia ajavasta Vapaa liikkuvuus -verkostosta sanoo kerjäyksen kieltämisen olevan köyhyyden kriminalisointia ja sivistysvaltiolle kestämätön tapa käsitellä asiaa.

Nyt Hakola ja Tuominen vastaavat toistensa väitteisiin.

Juha Hakolan väitteet:
1. Kerjääminen on asia, jota suurin osa suomalaisista ei hyväksy. Iltapäivälehtien tuoreissa kyselyissä yli 90 prosenttia vastaajista ei hyväksynyt kerjäämistä. Tätä pitäisi kunnioittaa.

Katja Tuominen vastaa:

- En pidä tällaisiin lukuihin vetoamista kovin kiinnostavana.

- Kansan enemmistö ei aina tiedä asiasta. Vielä muutama vuosikymmen sitten sama määrä vastusti kaikkia sosiaalisia oikeuksia, joita taisteltiin Suomen romaneille.

2 Joka sanoo, että yksittäiset ihmiset tulevat lähtömaista kerjäämään omiin tarpeisiinsa, eivät ole oikeasti perehtyneet asiaan.

Katja Tuominen vastaa:

- Onko Hakola tai ovatko muut asiaa ajavat jutelleet yhdenkään romanin kanssa tai seuranneet heidän elämäänsä? Sekä poliisi että keskusrikospoliisi ovat todenneet, että Suomessa ei ole kerjäläismafiaa. Asiaa ajetaan vain poliittisista syistä.

3 Kiellosta olisi se hyöty, että Suomesta menisi viidakkorumpu lähtömaihin, että täällä viranomaiset puuttuvat asiaan eikä sinne kannata mennä.

Katja Tuominen vastaa:

- On naiivi ajatus, että näillä ihmisillä olisi jokin vaihtoehto. Olen tutustunut kymmeniin romaneihin kahden vuoden aikana. Heidän maailmassaan tällä lailla ei ole merkitystä, sillä ihmiset joutuvat olemaan liikkeellä joka tapauksessa.

Katja Tuomisen väitteet:
1 Kerjäys on jo nyt lainsuojatonta, vaikka lakia ei ole. Helsingissä poliisi on vienyt ihmisiä, vaikka he eivät ole käyttäytyneet aggressiivisesti. Haluammeko nähdä nuoria romanityttöjä putkassa?

Juha Hakola vastaa:

- Järjestyslain mukaan sakkoa ei voi muuttaa vankeusrangaistukseksi. Viestini ei ole vaatia rangaistuksia, vaan ennaltaehkäisyä. Asiaan voidaan puuttua neuvoin, käskyin ja kehotuksin.

2 Jos toiminta kriminalisoidaan, rikollisuus lisääntyy. Väliin voi tulla muita ryhmiä, jotka käyttävät hyväkseen näitä romaneja, joiden ainoaksi vaihtoehdoksi jäävät hämäräbisnekset.

Juha Hakola vastaa:

- Kerjäys ja rikollisuus eivät sulje pois toisiaan. Näyttää siltä, että kyseessä on järjestäytyneiden ryhmien pyörittämä toiminta. Ylellä esitetyt dokumentit Italiasta ja Espanjasta kertovat todellisuuden.

3 Romanien asemaa tulee parantaa jokaisessa EU-jäsenmaassa. Tähän kuuluvat säällinen majoitus ja lasten koulutus, pakkotoimien sekä lasten huostaanotoilla uhkailun lopettaminen.

Juha Hakola vastaa:

- En puhu pelkästään romaneista, ongelma on globaali. Myös minun mielestäni huomio pitäisi kiinnittää lähtömaahan. Mutta se, että täällä alettaisiin pitää huolta, on väärä viesti organisoijille. Emme ala tarjota majoitusta järjestäytyneelle rikollisuudelle, josta tässä kuitenkin on enimmäkseen kysymys.