maanantai 3. toukokuuta 2010

Maarit Feldt-Ranta: Politiikan ykkösaihe politiikan kuumemittarilla mitattuna on juuri nyt ehdottomasti maahanmuutto

Maarit Feldt-Ranta: Politiikan ykkösaihe politiikan kuumemittarilla mitattuna on juuri nyt ehdottomasti maahanmuutto 3.5.2010

Muutamia keskeisiä maahanmuuttolinjauksia

Maahanmuuttopolitiikka on laaja kokonaisuus, jota ei muutamalla lauseella voi tyhjentävästi kuvailla, mutta laitan tähän joitakin keskeisiä omia näkemyksiäni asiasta, jotta saat jonkinlaisen kuvan ajattelustani.

Uskon avoimeen yhteiskuntaan, vain aidosti avoin yhteiskunta voi olla menestyksekäs, hyvinvoiva ja innovatiivinen. Sulkeutunut yhteiskunta ei voi pärjätä.

EU:ssa vallitsee avoimet työmarkkinat. Työperäisen maahanmuuton volyymiä on kuitenkin pyrittävä suhteuttamaan vallitsevaan työllisyystilanteeseen.

Kaikilla työntekijöillä tulee olla samat työehdot - nyt näin ei ole - monen muualta töihin tulleen työehtoja rikotaan räikeästi. Tämän hetken pahimmat ongelmat työmarkkinoillamme liittyvät valvonnan vähyyteen; työsuojelupiirien, poliisin ja rajavartiolaitoksen liian pieniin resursseihin. Ihmiskauppaa esiintyy. Monet tekevät töitä huonoilla työehdoilla. Väärinkäytöksiin syyllistyvien työnantajien kiinnijäämisen riski on pieni.

Kotouttamiseen on varattava roimasti enemmän määrärahoja ja kotouttamistoimet tulee ulottaa kaikkiin maahanmuuttajiin.

Suomen tulee kantaa vastuunsa turvaa tarvitsevien ihmisten auttamisesta. Pakolaiskiintiöitä ei pidä pienentää, kuntien mahdollisuuksia vastaanottaa pakolaisia tulee parantaa.