maanantai 3. toukokuuta 2010

Varsinais-Suomen poliisilaitoksen ulkomaalaistutkinnan ajankohtaiskatsaus

Varsinais-Suomen poliisilaitoksen ulkomaalaistutkinnan ajankohtaiskatsaus 3.5.2010
YLE Turku: Maastapoistamiset lisääntyivät selvästi

Varsinais-Suomen poliisilaitoksen ulkomaalaistutkinta on alkuvuoden aikana poistanut maasta yli viisikymmentä henkilöä, mikä on lähes puolet enemmän kuin vastavana ajankohtana viime vuonna. Maasta poistetuista suurin osa on ollut kielteisen turvapaikan saaneita. Muutamia henkilöitä on käännytetty tai karkotettu heidän syyllistyttyään rikoksiin Suomessa. Lentoliikenteen ongelmat ovat viime viikkoina aiheuttaneet ongelmia myös poliisille maasta poistamisten täytäntöönpanoissa, koska suurin osa poistamisista toteutetaan lentäen.

Valtakunnallisesti turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut jonkin verran edellisvuoden huippuluvuista. Samansuuntainen trendi on alkuvuonna ollut myös Varsinais-Suomen poliisilla, joka on alkuvuodesta ottanut hoitaakseen vajaat kaksisataa turvapaikanhakijaa, kun viime vuonna hakijoita oli vastaavana aikana 30 prosenttia enemmän. 2009 vuoden alussa suurimpana lähtömaana oli Irak, kun tänä vuonna Varsinais-Suomessa, kuten koko maassakin, bulgaarialaiset ovat olleet suurin hakijaryhmä.

2009 koko maan turvapaikanhakijoista yli 13 prosenttia tuli EU:n jäsenmaista. Kuluvana vuonna EU maista tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on edelleen ollut kasvussa. Viranomaiset ovat pyrkineet monin eri tavoin nopeuttamaan nimenomaan Unionin alueelta tulevien turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittelyä, ja tällä tavalla vaikuttamaan hakemusten jättämishalukkuuteen, toistaiseksi siis kuitenkin laihoin tuloksin.

Uutena ilmiönä on kevään aikana, etenkin Paimion vastaanottokeskuksessa, ilmenneet häiriökäyttäytymiset, mitkä ovat kohdistuneet sekä toisiin turvapaikanhakijoihin että vastaanottokeskuksen henkilökuntaan. Tapauksia on ollut toistaiseksi vain muutama. Tilanteisiin on puututtu ripeästi ja häiriöihin syyllistyneitä henkilöitä on lain suomin valtuuksin otettu poliisin tiloihin ja heidän maasta poistamisprosessejaan on mahdollisuuksien mukaan kiirehditty.

Poliisin ylijohto julkaisi huhtikuun puolivälissä laittoman maahantulon vastaisen toimintaohjelman vuosiksi 2010 - 2011. Toimintaohjelma pitää sisällään yli kolmekymmentä toimenpide-ehdotusta laittoman maahantulon torjumiseksi. Varsinais-Suomen poliisi pyrkii Länsi-Suomen merivartioston kanssa tehtävällä yhteistyöllä osaltaan toimeenpanemaan näitä ehdotuksia tavoitteenaan laittoman maahantulon torjuminen ja sisämaassa laittomasti oleskelevien ulkomaalaisten tavoittaminen.