YLE Uutiset: Suomen somalit yhä syrjitty kansanryhmä (video, 2 min) 6.2.2012
Raportti (pdf)
Studiotoimittaja
Sitten Suomen somaliyhteisöön, jota pyritään yhdistämään keskustelu- ja kulttuurikerhoilla. Tapaamisilla halutaan saada somalitaustaisten ihmisten ääni kuulumaan nykyistä paremmin suomalaisessa yhteiskunnassa. Erityisesti halutaan etsiä keinoja poistaa rasismia, jota somalit edelleen kohtaavat arkipäivässään.
Toimittaja Reeta Salminen
Kulttuurikeskus Caisassa järjestetään jokaisen kuukauden viimeisenä keskiviikkona kaikille avoin keskiviikkoklubi. Suomessa asuvien noin 13 000 somalinkielisen ihmisen ääni pyritään saamaan klubissa yhteen. Paikalla on eri alojen somalitaustaisia asiantuntijoita.
Saido Mohamed, asiantuntija, Ihmisoikeusliitto
Mun ainakin näkökulma, että somalijärjestöjä ollaan täällä Suomessa hyvin järjestetty. Ja sitten ollaan opittu Suomen tapa, että työskennellään ja tehdään yhteistyö, vaikka ollaan eri mieltä.
Toimittaja
Yhteisen äänen löytymiselle on ollut tarvetta. Pari vuotta sitten tehdyn EU-raportin mukaan Suomessa asuvat somalitaustaiset ihmiset ovat yksi eniten syrjityistä kansanryhmistä Euroopassa. Noin puolet heistä kokee tulleensa syrjityiksi arjen tilanteissa viimeisen vuoden aikana. Eniten syrjintää tapahtuu työnhaussa. Erityisen huolestuttavaa Suomessa on ollut somalitaustaisten ihmisten kokema rikollisuus. Vain Tsekeissä romanit kokevat vuoden aikana yhtä paljon rasistisia rikoksia kuin Suomen somalit. Tilanne ei ole kahdessa vuodessa parantunut mihinkään. Keskiviikkoklubilaisista noin puolet on sitä mieltä, että tilanne on sama tai jopa pahempi kuin kaksi vuotta sitten.
Abdirahim Husu Hussein, tiedottaja, Kanava-järjestö
Viimeksi meillä tuli nuori, 13-vuotias poika, joka oli ihan järkyttynyt, kun hänet metrossa haukuttiin terroristiksi. Jotain suomalaisia vanhempia ihmisiä, olivat haukkuneet hänet. Ja hän halusi tietää, minkä näköinen hänen pitäisi olla, että hän ei näyttäisi enää terroristilta.
Toimittaja
Keskiviikkoklubin lisäksi Suomen somalien tilannetta parantamaan on perustettu myös virkamiesvetoisia asiantuntijaryhmiä. Pelikenttä rasismin kitkemiselle on siis avattu.
Mukhtar Abib, sosiaalityöntekijä, Helsingin sosiaalipäivystys
Varmastikin näinä aikoina on huomattu, vaalien aikana on huomattu, kuinka suvaitsevainen ja hieno maa tämä Suomi on. Ja meidän pitäisi yhdessä tehdä sen eteen työtä, että maa säilyy suvaitsevaisena maana, ja kaikilla on sijansa suomalaisessa yhteiskunnassa.
Toimittaja
Eniten klubeissa ja kerhoissa kuitenkin kaivataan kohtaamisia tavallisten suomalaisten kanssa.
Syrjitty etnisen alkuperän takia arjen tilanteissa
Tsekin romanit 64%
Maltan afrikkalaiset 63%
Unkarin romanit 62%
Kreikan romanit 55%
Suomen somalit 47%
Ruotsin somalit 33%
Lähde: EU-MIDIS-tutkimus, 2009
Rasistisen rikoksen uhri
Tsekin romanit 32%
Suomen somalit 32%
Tanskan somalit 31%
Puolan romanit 26%
Unkarin romanit 19%
Ruotsin somalit 11%
Lähde: EU-MIDIS-tutkimus, 2009