torstai 9. helmikuuta 2012

Apu: Yrjö Rautio: Jytky tuli, jytky meni

Apu-lehti, kolumni: Yrjö Rautio: Jytky tuli, jytky meni 9.2.2012

Timo Soini sai 9,4 prosenttia äänistä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella, puolta vähemmän kuin puolueensa viime huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Perussuomalaiset uhosivat vielä syksyllä murtavansa vasemmiston valta-aseman ay-liikkeessä. Valloituksen piti alkaa Metalliliitosta. Kävi kuitenkin niin kuin tervolalaisille vuonna 1918: v:ksi meni koko vapaussota, kun aseet jäivät toiseen junaan!

Metallin liittokokousvaaleissa on 1 300 ehdokasta. Heistä kolme on perussuomalaisia. JHL:n vaaleissa on 1 161 ehdokasta. Heistä peräti kaksi on perussuomalaisia.

Perussuomalaiset tarvitsevat näillä näkymin noin tuhat vuotta ay-liikkeen ihmeellisen valtakunnan valtaamiseen.



Takki tyhjänä

Soini sai vuoden 2006 presidentinvaaleissa 3,4 prosentti äänistä. Se saattoi olla Perussuomalaisten nousun alkupiste. Yhtä perusteltua on olettaa, että populismin nousu oli tuolloin jo alkanut, ja Soini ylsi siksi niinkin hyvään vaalitulokseen.
Nyt gallupit kertovat Perussuomalaisten kannatuksen kääntyneen selvään laskuun. Tämä ei välttämättä johdu Soinin huonosta menestyksestä vaaleissa, vaan yhtä hyvin Soinin huono vaalitulos johtui siitä, että Perussuomalaisten alamäki oli jo muutoinkin alkanut.

Soini tosin saattoi hieman vauhdittaa alamäkeä. Vaalitaistelusta välittyi kuva, että hänen takkinsa on tyhjä. Hänellä ei ollut uutta, innostavaa ja uskottavaa sanomaa. Hän vain toisti maailmanlopun profetiaansa EU:sta. Maailmanloppua ei tullut – ainakaan vielä. Kuka enää jaksaa kuunnella?


Muutosta ei tullut

Soini ei ole rasisti eikä fasisti, eivätkä nämä määreet sovi myöskään hänen puolueeseensa. Soini sortui kuitenkin opportunismiin, kun valitsi ehdokkaita eduskuntavaaleihin. Eduskuntaan livahti muutama mätämuna. He ovat tartuttaneet löyhkänsä koko puolueeseen. He toivat puolueelleen äänestäjiä viime keväänä, mutta nyt he karkottavat vielä useamman.

Viidennes suomalaisista ei äänestänyt keväällä Perussuomalaisia siksi, että he olisivat halunneet tukea rasismia, muukalaisvihaa, ahdasmielisyyttä ja ja muita ihmisarvon vastaisia aatteita. Suuri enemmistön puolueen äänestäjistä halusi yksinkertaisesti muutosta. Siihen heillä oli painavat syynsä. Koko poliittinen järjestelmä oli ryvettynyt vaalirahasotkuissa. Eriarvoistava politiikka oli jatkunut 1990-luvulta lähtien, oli hallituksessa mitä puolueita tahansa.

Jytky tuli, mutta muutosta ei tullut. Moni pettyi.


Keskusta palaa

Perussuomalaiset sai vuoden 2008 kuntavaaleissa 5,4 prosenttia äänistä. Puolueen kannatus likimain kaksinkertaistunee tästä syksyn vaaleissa, mutta jäänee alle 10 prosentin.

Nöyryytetty keskusta on saanut takaisin itseluottamuksensa. Sillä on kokemusta, osaamista ja järjestövoimaa monin verroin enemmän kuin Perussuomalaisilla. Hallitus antaa sille lahjan, jota parempaa se ei voisi toivoa: kuntauudistuksen.
Keskusta palaa syksyn vaaleissa rytinällä suurten joukkoon. Jo tämä takaa sen, ettei Perussuomalaisille ole enää siellä sijaa.