tiistai 28. helmikuuta 2012

Uusi Suomi: Lehti: Euroopan äärioikeisto kokoaa voimiaan – edustaja myös Suomesta

Uusi Suomi: Lehti: Euroopan äärioikeisto kokoaa voimiaan – edustaja myös Suomesta 28.2.2012
The Independent: Far right unites in European initiative 27.2.2012
The Guardian: Far-right supporters agree with armed attacks 3.3.2012

Brittilehti Independent kertoo, että Eurooppaan on suunnitteilla äärioikeistolainen kattojärjestö, European Defence League. Lehden mukaan ensi kuussa Tanskassa pidettävässä kokouksessa on tarkoitus sopia hankkeen yksityiskohdista.

Tapaamiseen on tulossa edustajia Tanskasta, Ruotsista, Norjasta, Yhdysvalloista, Italiasta, Puolasta ja Suomesta.

Lisäksi paikalla ovat lehden mukaan muslimivastaiset järjestöt Stop Islamisation of Europe, Stop Islamisation of the World ja European Freedom Initiative. Hanke on erityisesti englantilaisen English Defence Leaguen (EDL) ajama.

Jutussa ei kerrota tarkemmin, mikä taho Suomesta on osallistumassa kokoukseen. Facebookissa kuitenkin toimii EDL:n sisarjärjestö Finnish Defence League. Ei tosin ole tiedossa, kuinka laajaa tai organisoitunutta FDL:n toiminta on.

Äärioikeistotutkija Matthew Goodwin arvioi, että Euroopan-laajuisen organisaation tarkoituksena on muun muassa järjestää mielenosoituksia ja marsseja eri puolilla Eurooppaa. Goodwinin mukaan väkivallan mahdollisuus on aina olemassa, kun tämäntyyppisiä mielenosoituksia järjestetään. Goodwin pitää hanketta vaarallisena.

_________________________________________

Ilta-Sanomat: Uusi äärijärjestö pelottaa ulkomailla - suomalaisia mukana

Eurooppaan ollaan luomassa uutta äärioikeistolaista yhteenliittymää. Asiantuntijat säikäyttäneeseen yhteiskokoukseen on menossa suomalaisiakin.
Euroopan äärioikeistoryhmät tapaavat Tanskassa ensi kuussa. Edustajia saapuu brittilehti Independentin mukaan muun muassa Norjasta, Suomesta, Italiasta, Ruotsista ja Puolasta.

Suunnitelma huolestuttaa Britanniassa.

Uusi sateenvarjojärjestö voisi koota yhteen Euroopan äärioikeistoryhmiä ja organisoida jatkossa niiden toimintaa. Idea on peräisin English Defence Leaguelta (EDL) ja sen tarkoituksena on järjestää tapaamisia säännöllisesti tulevaisuudessa.

Kokoukseen matkustaa noin 50 EDL:n edustajaa. Osa jäsenistä on ollut aiemmin mukana väkivaltaisissa yhteenotoissa antifasististen ryhmien kanssa.

- Olemme rakentaneen siltoja muutaman vuoden ajan. Tämä tapaaminen on ensimmäinen kunnollinen kohtaaminen ja tulee toimimaan ponnahduslautana, EDL:n johtaja Stephen Yaxley-Lennon kertoi. Yaxley-Lennon tunnetaan myös nimellä Tommy Robinson.

"Vaarallista"

Unite Against Facism -ryhmän puhemies Weyman Bennett kokee äärioikeiston vahvistumisen talouskriisin aikana suureksi riskiksi.

Hän kertoi tapaamisen olevan ensimmäinen merkityksellinen kohtaaminen ryhmien välillä.

- Euroliigat ovat uusi vaara. Emme saa unohtaa, että Anders Breivik oli mukana Norjan Defence Leguessa, Bennett muistutti.

- Tällaisen verkoston kehittyminen mahdollistaa ajatustenvaihdon fasisteille ja oikeisto-populisteille. Kaikkien pitäisi huolestua siitä, että he voivat jakaa rahoitusta ja kokemuksia keskenään, Bennet huolehtii.

Bennetin mukaan eurokriisi voi olla keino houkutella uusia jäseniä mukaan toimintaan.

- Aikaisemmin meillä oli useampia tällaisia ryhmiä. Nyt niitä on vähemmän, mutta niiden toiminta on järjestäytyneempää ja kehittyneempää, Bennett totesi.

"Jos Breivikin tapaus opetti jotain..."

Myös äärioikeistoa tutkinut professori Matthew Goodvin on huolestunut liikehdinnästä. Goodvinin mukaan organisoitu järjestö mahdollistaa suurempien mielenosoitusten järjestämisen ja lisää väkivallan uhkaa. Goodvinin mukaan EDL:n tavoite on herättä mahdollisimman paljon kiinnostusta mediassa ja näin saada viestinsä leviämään.

-Jos Breivikin tapaus opetti meille jotakin, niin ainakin sen, että Euroopan laajuiset järjestäytyneet äärioikeistoryhmät ovat erittäin vaarallisia, Goodvin huomauttaa.