Suomen Kuvalehti: Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjørn Jagland: ”Tarvitsemme lisää siirtolaisia” 25.2.2012
Euroopan neuvosto on tasoittanut Itä-Euroopan entisten kommunistimaiden tietä demokratiaan. Unkarin uusi kansallismielinen perustuslaki on joutunut nyt kovan kritiikin kohteeksi. Mistä tässä kiistassa on kysymys, Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjørn Jagland?
”Tämä on vakava ongelma. Unkari on sitoutunut EU:n ja Euroopan neuvoston jäsenenä tiettyihin periaatteisiin. Emme voi hyväksyä lainsäädäntöä, joka rikkoo Euroopan ihmisoikeussopimusta. Muuten tällainen ajattelutapa leviäisi myös muihin maihin.”
Kuinka Euroopan neuvosto on reagoinut Unkarin tilanteeseen?
”Olemme olleet yhteydessä maan hallitukseen. Sain sieltä juuri kirjeen, jonka mukaan hallitus on valmis korjaamaan kiistanalaisia lakejaan eurooppalaisten standardien mukaisiksi. Valmistelemme suosituksia näiden lakien muuttamiseksi.”
Euroopan neuvosto arvostelee voimakkaasti myös Ukrainaa, joka tuomitsi maan entisen pääministerin Julija Timošenkon vankilaan. Mitä aiotte tehdä Ukrainan suhteen?
”Olemme laatineet EU:n tuella laajan ohjelman Ukrainan lainsäädännön uudistamiseksi. Ukrainan parlamentti käsittelee parhaillaan uutta rikoslakia, joka vaikuttaa myös Timošenkon tilanteeseen. Osa laeista periytyy vanhoilta ajoilta. Sen vuoksi Timošenkon oikeuksia oli mahdollista rikkoa tällä tavoin.”
Valko-Venäjä polkee Euroopassa kaikkein karkeimmin ihmisoikeuksia. Se ei ole kuitenkaan Euroopan neuvoston jäsen. Onko teillä mitään keinoja puuttua tilanteeseen?
”Valitettavasti meillä ei ole edes kunnon strategiaa Valko-Venäjän suhteen. Voimme pitää yhteyksiä niihin, jotka yrittävät kehittää demokratiaa Valko-Venäjällä. Minulle on täysi mysteeri, kuinka tällainen hallitus voi jatkaa toimintaansa keskellä Eurooppaa.”
Turkista on kehittynyt merkittävä talousmahti, ja se on neuvotellut jo pitkään EU:n jäsenyydestä. Turkin hallitus väittää, että maan ihmisoikeustilanne on parantunut, vaikka vankiloissa viruu sata toimittajaa ja myös kirjailijat saavat pelätä henkensä puolesta. Kuinka Turkin tilanteeseen pitäisi suhtautua?
”Meillä on Turkin kanssa yhteistyöohjelma. Tarkoituksena on kehittää sananvapauteen liittyvää lainsäädäntöä. Yritämme vaikuttaa myös tuomareiden ja syyttäjien ajattelutapaan. Olemme kutsuneet heitä Strasbourgiin tutustumaan EU:n ihmisoikeustuomioistuimeen, jotta he ymmärtäisivät, mitä sananvapaus tarkoittaa Euroopassa.”
Nationalismi ja muukalaisviha yleistyvät kaikkialla Euroopassa. Mistä se johtuu?
”Nämä ilmiöt yleistyvät aina talouskriisien aikana. Ihmiset pelkäävät, että ulkomaalaiset vievät heidän työpaikkansa ja uhkaavat heidän kulttuuriaan tai uskontoaan. Monet yhdistävät islamin terrorismiin, vaikka eurooppalainen terrorismi liittyy yleensä muihin asioihin.”
Kaikesta huolimatta maahanmuutto lisääntyy koko ajan. Luuletteko, että Eurooppa oppii elämään monikulttuurisessa yhteiskunnassa?
”Se on ehkä suurin haasteemme tällä hetkellä. Maahanmuuttoon liittyy muukalaisvihaa, rasismia ja väkivaltaa. Tosiasiassa EU-maat tarvitsisivat 45-50 miljoonaa uutta siirtolaista hyvinvointimme säilyttämiseksi, koska väestö ikääntyy ja jää eläkkeelle.”
Euroopan neuvoston jäsenvaltiot ovat ratifioineet Euroopan ihmisoikeussopimuksen. Onko teillä riittävästi valtaa puuttua sopimuksen rikkomiseen?
”Emme voi pakottaa ketään mihinkään, eikä meillä ole taloudellista valtaa kuten EU:lla. Yritämme olla politisoimatta kiistakysymyksiä ja pysyttelemme valtapelien ulkopuolella. Meidän vaikutusvaltamme perustuu siihen, että autamme jäsenvaltioita täyttämään velvollisuutensa.”