Ulla-Maj Wideroos: Alla partier har ett ansvar 25.2.2012
Flera främlingsfientliga, minoritetsfientliga och i största allmänhet fientliga åsikter bubblade upp till ytan under riksdagsvalsvalkampanjen år 2011. Ibland handlade det till och med om rasistiska inlägg. Grunden för den hätska diskussionen hade lagts redan under riksdagsperioden, då speciellt Sfp och migrationsminister Astrid Thors fungerade som måltavla för kritiken av vad som kallades en alltför liberal invandringspolitik.
Föreningen Suomen Sisu har redan länge stått för organiseringen av landets intoleranta krafter och i senaste riksdagsval fick de ett politiskt genombrott - till en del tack vare de möjligheter sociala media beredde. De kändaste forumen för den nationalistiska diskussionen och opinionsbildningen som ledde till valframgången var(och är fortfarande) nätsidan Hommaforum och riksdagsledamot Jussi Halla-ahos blog, Scripta.
De politiska frontfigurerna för den nationalistiska intoleransen har sedan riksdagsvalet 2007 ställt upp på Sannfinländarnas listor i olika val. I vårens riksdagsval utgjordes deras principiella program av ett manifest med namnet "Nuiva vaalimanifesti"(ungefär det njugga valmanifestet på svenska), som bland annat säger att "Finland bör ta avstånd från den nya statsreligionen – främlingsdyrkandet. Något som våra politiker har kopierat främst från Sverige och från andra västeuropeiska länder". Noteras kan, att flera av Sannfinländarnas röstmagneter var initiativtagare till och undertecknare av manifestet. Partiledningen i Sannfinländarna gjorde en medveten kalkylering när de tog med den främlingsfientliga falangen i partiet – lockelsen att få 8-10 riksdagsledamöter till i gruppen var stor.
Grupperingen bakom manifestet har flera gånger hänvisat till yttrandefrihet och försökt få dem som kritiserar deras åsikter att framstå som intoleranta. Det är klart att yttrandefrihet gäller i vårt land och hur vi än tycker att den främlingsfientliga retoriken är motbjudande, måste vi tro på att argument bäst bemöts med argument - inte med begränsningar i friheten att uttrycka sin åsikt. Samtidigt har det blivit klart att det i turbulensen som framstått av den politiska frammarschen som Suomen Sisus anhängare gjort börjat höras utlåtanden av partiaktiva i Sannfinländarna som definitivt går över gränsen. I sådana fall är det vanligtvis partiordförande Timo Soini som dyker upp och fördömer rasismen – och bra så. Men kanske det vore på sin plats att också Jussi Halla-Aho och Vesa-Matti Saarakkala - två ledande politiker i partiet som undertecknat det invandrarkritiska manifestet – klart och entydigt tog ställning mot rasism. Om de däremot vägrar göra det, så måste Timo Soini förklara vad de gör på samma lista med honom i följande val. Men partiordföranden lär ha fullt upp med att förklara sina senaste Bobrikov-uttalanden, också det en form av åsiktsvädrande som för några år sedan utan tvivel skulle ha tett sig som ovärdigt för landets oppositionsledare.