torstai 23. helmikuuta 2012

Kaleva: Soinin lausunto tuli mutta vasta viiveellä

Kaleva, pääkirjoitus: Soinin lausunto tuli mutta vasta viiveellä 23.2.2012
YLE FST5: Timo Soini talar ut - äntligen (video, 8:50-10:50) 21.2.2012

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on tähän asti suhtautunut puoluetovereidensa rasistisiin tölväyksiin vähätellen. Hän on irtisanoutunut vastuusta vedoten, ettei voi puuttua jokaisen sanomisiin.

Oulun pitseriasurmaajalle kunniamerkkiä ehdottanut köyliöläisvaltuutettu ylitti kuitenkin rajan. Soini tuomitsi valtuutetun nettikirjoituksen pöyristyttävänä ja ihmisvastaisena. Köyliöläisedustajaa odottaa erottaminen puolueesta. Asia on myös poliisitutkinnassa.

Soini veti lausunnollaan toivottavasti rajat sille, mitä perussuomalaiset voivat puhua ja kirjoittaa sananvapauden nimissä. Juuri tällainen lausunto on ollut vähintä, mitä Soinilta on odotettu. Sekin tuli kuitenkin vasta tiistaina pakon edessä, kun köyliöläisvaltuutetun näkemykset levisivät netissä jo sunnuntaina.



Soinia on useaan otteeseen vaadittu ottamaan vastuuta vihanlietsonnasta ja välttämään vihapuhujien liehittelyä. Köyliöläisvaltuutetusta ollaan tekemässä varoittavaa esimerkkiä, kun kansanedustajat Jussi Halla-aho, James Hirvisaari ja Teuvo Hakkarainen ovat päässeet vähällä.

Nopeasta tilanneälystä tunnetun Soinin vastaus tuli pahasti myöhässä. Herkässä tilanteessa jo pelkkä lausunnon viipyminen on kannanotto.

Ripeä ja omaehtoinen irtiotto populistiseen ja maahanmuuttajavastaiseen siipeen olisi ollut uskottavampi. Soinin aikailu voidaan tulkita tasapainoiluksi populistisen ja perinteisen siiven välillä tilanteessa, jossa puolueen kannatus on lähtenyt laskuun.

Kunnallisvaaleihin valmistautuvalla puolueella on urakka edessään, kun se lupauksensa mukaisesti aikoo seuloa ääriainekset listoilta.