YLE Pohjanmaa: Kunniaväkivallasta lukuisia yhteydenottoja Ihmisoikeusliittoon 22.2.2012
Kunniaväkivalta ja tyttöjen ja naisten ympärileikkaukset ovat rankkoja aiheita, jotka ovat kuitenkin läsnä myös suomalaisessa yhteiskunnassa. Ihmisoikeusliittoon tuli viime vuonna 20 yhteydenottoa kunniaväkivallasta.
Yhteydenottojen määrä tarkoittaa myös, että konfliktin osapuolia on ollut huomattavasti enemmän, kertoo Ihmisoikeusliiton asiantuntija Eeva Suomenaro. Ongelma on kasvava, toisaalta liitossa ollaan iloisia, että uskalletaan ottaa yhteyttä.
Kunniaväkivalta ilmenee Suomessa lähinnä nuorten tyttöjen rajoittamisena. Rajoitetaan vapaa-ajan menoja, sitä ettei liikuta poikien kanssa, eikä pukeuduta sopimattomasti. Ihmisoikeusliiton tiedossa ei ole, että Suomessa olisi tapahtunut kunniaväkivallan vakavinta muotoa, kunniamurhaa.
Kunniaväkivallan ehkäisemiseksi on kehitetty työpajamallia, jossa asiasta keskustellaan koko yhteisön kanssa. Ensin puhutaan erikseen naisten ja miesten kanssa asiasta, ja tämän jälkeen tuodaan kaikki yhteen ja keskustellaan yhdessä. Suomenaron mukaan menetelmästä on saatu hyviä kokemuksia.
Ympärileikkauksissa tärkeintä ennaltaehkäisy
Suomessa ei ole oikeustapauksia tytöille tehdyistä ympärileikkauksista. Ihmisoikeusliiton asiantuntija Saido Mohamedin mukaan huhuja on siitä, että tyttöjä lähetettäisiin kotimaahansa leikattavaksi, mutta varsinaisia todisteita tästäkään ei ole. Kaikista tärkeintä Mohamedin mukaan on kuitenkin ennaltaehkäisy.
- Tärkeää on toimia ennen kuin rikos tapahtuu, muuten ollaan jo myöhässä, Mohamed toteaa.
Hänen mukaansa ympärileikkausten ehkäisyssä on edistytty paljon myös Afrikassa, mutta tällaisten vuosisatoja kestäneiden perinteiden kohdalla muutos ei tapahdu hetkessä. Mohamed painottaa koulutusta ja tyttöjen seksuaalikasvatusta.
Viranomaistenkin vaikea kohdata
Ihmisoikeusliiton asiantuntijat käyvät ympäri Suomea kouluttamassa terveydenhuollon henkilökuntaa ja viranomaisia kohtaamaan kunniaväkivaltaa ja ympärileikkauksia, keskiviikkona he olivat Vaasassa kouluttamassa Vaasan keskussairaalan henkilökuntaa.
Saido Mohamedin mukaan on tärkeää, että näitä haitallisia perinteitä ymmärretään eikä tuomita. Hyväksyä niitä ei kuitenkaan tarvitse. Paljon on Suomessa kehityttykin erityisesti 2000-luvulla, Mohamed toteaa. Asioista uskalletaan puhua.
- Pitää muistaa että kyse on ihmisistä, lapsista ja perheistä, ja ongelmista joihin etsitään ratkaisua, jos sitä ei löydy niin siitä saattaa puhjeta esimerkiksi väkivaltaa, Suomenaro toteaa.
Suomenaro myös muistuttaa, että naisten sukupuolimoraalia ja siveyttä on aina säännöstelty ympäri maailmaa, myös Suomessa.