keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Helsingin Uutiset: Maahanmuuttajat enemmistönä?

Helsingin Uutiset: Maahanmuuttajat enemmistönä? 6.11.2013

Tiedotusvälineissä on jälleen uutisoitu maahanmuuttajavaltaisista ja vuokratalovaltaisista lähiöistä.

Mutta mitä tarkoittaa maahanmuuttajavaltainen lähiö? Tarkoittaako se, että valtaosa eli suurin osa lähiön asukkaista on maahanmuuttajia? Jos merkitys on tämä, Helsingistä ei löydy ainuttakaan maahanmuuttajavaltaista lähiötä.

Kaupungin tuoreimman väestötilaston mukaan vieraskielisten osuus ei nouse Helsingissä missään yli 50 prosentin. Sikäli kuin maahanmuuttajien määrää arvioidaan vieraskielisten määrällä, suhteellisesti eniten maahanmuuttajia asuu Meri-Rastilan kaupunginosassa (30 %). Seuraavaksi korkeimmat vieraskielisten osuudet ovat Kallahdessa (28%) ja Kurkimäessä (27%).

Suomen maahanmuuttajavaltaisimpana lähiönä on mediassa usein mainittu Turun Varissuo. Turun kaupungin väestötilaston mukaan Varissuon asukkaista 39 prosenttia on muita kuin suomen- tai ruotsinkielisiä.

Uutiset maahanmuuttajien kansoittamista lähiöistä herättävät aina runsaasti väittelyä netin keskustelupalstoilla. Osa vaatii, ettei vuokrataloja pidä enää rakentaa, koska niissä asuu vain maahanmuuttajia. Osa keskustelijoista huomauttaa, että samalla kärsivät myös kantasuomalaiset, sillä he yhtä lailla jäävät ilman asuntoa, jos vuokra-asuntotuotanto supistuu.

Lähiöissä itse asuvat kantasuomalaiset tähdentävät haastatteluissa viihtyvänsä asuinalueellaan, vaikka maahanmuuttajia onkin paljon. Moni kokee kantaväestön aiheuttamat sosiaaliset ongelmat suuremmaksi viihtyvyyden alentajaksi.

Usein negatiivinen leima lyödäänkin ulkopuolelta. Tilastojen mukaan on kuitenkin totta, että vuokratalovaltaisia lähiöitä Helsingistä löytyy useita.