Taloussanomat: Neljä asiaa uhkaa asumistasi 28.11.2013
Suomea rakennetaan nyt kolmanteen kertaan. Ensin siirtolaiset asutettiin, sitten oli vuorossa suuri maaltamuutto 1960- ja 70-luvuilla. Nyt väki valuu voimalla suuriin kasvukeskuksiin. Ilmiö tuo mukanaan lukuisia ongelmia, sanoo tutkija. Erityisesti muutama kehityskulku huolestuttaa häntä.
Merkittävimmät uhkakuvat asumisessa ovat asumisen jatkuva kallistuminen, yhdyskuntarakenteen hajautuminen, alueellinen eriytyminen ja yksipuolinen asuntotarjonta, arvioi Kuluttajatutkimuksen erikoistutkija Hannu Kytö.
Kydön mukaan alueellinen eriytyminen eli segregaatio on kiihtynyt viime vuosina.
Ison kaupungin vuokratalolähiössä asuu yhä enemmän köyhää väkeä ja maahanmuuttajia. Osa paremmin pärjäävästä väestä saattaa muuttaa pois. On työttömyyttä, huono-osaisuutta ja turvattomuutta. Jos mitään ei tehdä, alueen negatiivinen kierre jatkuu.
– Ongelmat kasautuvat tietyille alueille. On sosiaalisia ongelmia, tulot jäävät jälkeen keskitulotasosta. Osa väestöstä ei sopeudu muuttuvaan ympäristöön ja muuttaa muualle. Valtaosa asukkaista kuitenkin jää paikoilleen, Kytö huomauttaa.
Mikäli alueelliseen eriytymiseen ei puututa, se saattaa äärimmillään johtaa ghettoutumiseen ja kärjistyä levottomuuksiksi. Kydön mukaan Suomessa voi käydä samoin kuin viime toukokuussa Tukholman maahanmuuttajataustaisissa lähiöissä. Tuolloin nuorisojoukot mellakoitsivat ja pistivät autoja palamaan Husbyssä sekä useissa muissa lähiöissä. Paikkoja särjettiin, palomiehiä ja poliiseja kivitettiin.
– Tukholmasta löytyvät viimeisimmät esimerkit siitä, kun tilanne kärjistyy äärimmilleen. Sielläkään lähiöissä ei ole sinänsä vikoja, vaan kyse ongelmien kasautumisesta. Se voi puhjeta levottomuuksina ja rähinöintinä.
Kydön mukaan negatiivinen kierre katkaistaan vain vähentämällä alueen työttömyysongelmia. Tämä puolestaan edellyttää syrjäytymisvaarassa olevien koulutusmahdollisuuksien kohentamista.
[...]