Svenska Yle: Pengar avgör kvotflyktingfrågan i Kyrkslätt 28.11.2013
På onsdag diskuterade grundtrygghetsnämnden i Kyrkslätt om kommunen i framtiden ska ta emot kvotflyktingar. Kommunen tog senast emot kvotflyktingar år 2008. Då tog man emot två flyktingar.
NTM-centralen, som fördelar kvotflyktingarna mellan kommunerna, har uttryckt en önskan om att Kyrkslätt skulle ta emot 15 flyktingar årligen.
Beslutsfattarna har i stället föreslagit att kommunen binder sig till att ta emot 15 flyktingar vart annat år, så att den första gruppen skulle tas emot år 2015.
- Nu gick det tyvärr så att det föreslogs att ärendet skulle återremitteras så det blev omröstning. Och med minsta möjliga marginal återremitterades hela ärendet, säger grundtrygghetsnämndens vice ordförande Stefan Gustafsson (SFP).
Mötets utfall var beklagligt tycker Gustafsson.
NTM-centralen får alltså vänta på ett svar från Kyrkslätt lite längre till. Regeringen har bestämt att ta emot 500 syriska kvotflyktingar nästa år och nu försöker NTM-centralen hitta kommuner som är villiga att ta emot åtminstone en del av syrierna.
"Vi kan inte bara vänta oss att andra sköter det här"
Gustafsson säger att han hellre gjort ett avtal med NTM-centralen redan nu.
- Jag är nog lite ledsen för det. Jag tycker att vi i Finland också har ett visst globalt ansvar, vi kan inte bara vänta oss att andra länder sköter det här och samma är det med Kyrkslätts kommun. Vi kan inte i Kyrkslätts kommun enbart tro att det är andra kommuner som så att säga måste ta emot flyktingar, säger Gustafsson sorgset.
I flera års tid har kvotflyktingarna viftats bort med ekonomikortet. Så hette det i går kväll också.
- Jag tror inte att de som nu röstade för återremittering direkt var negativt inställda till att ta emot flyktingar, det handlade mera om det där med pengar, att det sedan kommer att kosta kommunen att ta emot flyktingar, förklarar Gustafsson.
Om man har ett ikraftvarande kontrakt med NTM-centralen får man statligt stöd för de kvotflyktingar man tar emot. Sålunda borde kvotflyktingar inte orsaka betydande extra kostnader.
Grundtryggheten underbudgeterad
Kommunfullmäktige beviljade 6 miljoner euro till grundtrygghetsnämnden vilket är 1,3 miljoner euro färre än behovet. I går följdes budgeten upp och ledamöterna kunde konstatera att budgeten överskridits. Det här var också ett argument som användes för att återremittera kvotflyktingfrågan.
Dessutom tyckte många att det räcker med att vem som helst redan nu kan flytta till Kyrkslätt, också invandrare. För de invandrare som självmant flyttar till en kommun får man inga pengar från staden.
Nämndens förslag till hur kvotflyktingfrågan ska behandlas ska slutligen godkännas av kommunstyrelsen.