Svenska Yle: Kommuner är osäkra om de har råd att ta emot fler flyktingar 5.11.2013
Kommunernas dåliga ekonomi gör att många kommuner tvekar om de har råd att ta emot flyktingar.
I vinter ska 30 syriska flyktingar komma till Åboregionen, men exakt vart de ska placeras är fortfarande oklart.
- Vi kan ta mellan 10 och 15 flyktingar, som vi avtalat med NTM-centralen tidigare. Men om vi ska ta emot flera flyktingar tycker jag att staten måste betala ut ett extra bidrag till kommunerna, säger Resos stadsdirektör Ari Korhonen.
Planen är att de flyktingar som anländer till Åboregionen i vinter skulle placeras i Åbo, S:t Karins, Reso, Nådendal och Lundo. Även i S:t Karins har man ett avtal med NTM-centralen att årligen ta emot cirka tio flyktingar och den mängden flyktingar är man beredd att ta emot. Än så länge är det ändå oklart om de flyktingarna kommer från Syrien eller från någon annanstans.
- Det är viktigt att S:t Karins också kan ta hand om och integrera de flyktingar de tar emot. För oss spelar det ingen roll om flyktingarna kommer från Syrien eller från någon annanstans, men fler än tio kan vi inte ta emot. Om vi skulle ta emot flera flyktingar behöver vi också mera stöd, säger S:t Karins stadsdirektör Harri Virta.
Även i Åbo är man tveksam till om stadens resurser räcker till att ta emot flera flyktingar.
Kalle Myllymäki som är migrationschef vid Egentliga Finlands NTM-central medger att ekonomin är ett stort problem i flera kommuner.
- Många vill ta emot fler flyktingar, men resurserna räcker inte till, säger han.
Många kommuner intresserade att ta emot flyktingar
Migrationsdirektör Kristina Stenman vid arbets- och näringsministeriet upplever ändå att många kommuner just nu är positivt inställda till att ta emot flyktingar.
- Många kommuner som inte tagit emot flyktingar på flera år har hört av sig till oss och meddelat att de är beredda att ta emot flyktingar. Även flera av NTM-centralerna har fått liknande samtal, så jag är positiv till att vi hittar en lösning, säger Stenman.
För tillfället har 80 kommuner i Finland ett avtal med NTM-centralen att årligen ta emot ett visst antal flyktingar. De kommuner som är beredda att ta emot eller öka sin flyktingkvot har också en möjlighet att få extra stöd.
- För att stöda kommunerna ekonomiskt har vi ansökt om stöd från europeiska flyktingfonden så att de som tar emot flyktingar eller höjer sin flyktingkvot får ett tilläggsstöd på cirka 20 000 euro. Vi vet förstås inte ännu om ansökan beviljas, men vi hoppas det blir så, säger Stenman.
Förutom tilläggsstöde får kommunerna ett allmänt stöd på 6845 euro för flyktingar som är under sju år och 2300 euro för de som är över sju år.
- Säkert täcker det inte alla kostnader, men kommunen får även statsandelar för flyktingarna precis som för alla andra invånare. Det kostar en del att ha ett flyktingbarn i skolan, men skolan kostar också för finländska barn. Så det här är också lite av en värderingsfråga, säger Stenman.
I november kommer NTM-centralen i Egentliga Finland att förhandla med flera Åboländska kommuner om de har möjlighet att ta emot syriska flyktingar.