Suomenmaa: KOL-pomo Kiurulle: Lukukausimaksut haihattelua 5.11.2013
Vihreiden nuorten puheenjohtajat: Lukukausimaksuintoilun on loputtava!
Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Jirka Hakala tyrmää opetusministeri Krista Kiurun (sd.) aikeet ottaa käyttöön ulkomaalaisten korkeakouluopiskelijoiden lukukausimaksut. – Lukukausimaksut ovat todellisuudesta irtaantuneiden teoriaherrojen ja impivaaralaisten lempilapsi. Tosielämä on osoittanut ne Suomeen sopimattomiksi, Hakala toteaa.
Puolet Suomessa tutkintoon johtavissa koulutusohjelmissa olevista ulkomaisista opiskelijoista jää maahan töihin valmistumisen jälkeen hyviksi veronmaksajiksi.
– Maksuton korkeakoulutus on Suomen harvoja valttikortteja kilpaillessamme kansainvälisistä huippuosaajista, ja palvelee erinomaisesti sekä korkeakoulujen kansainvälistymistä että kotimaisia työmarkkinoita, Hakala sanoo.
MAKSUJA on jo testattu suomalaisissa korkeakouluissa. Esimerkiksi Aalto-yliopiston maksullisiin koulutusohjelmiin onnistuttiin tänä vuonna houkuttelemaan 80 opiskelijaa, joista 13 maksoi lukukausimaksunsa itse. Muut opiskelijat tulivat Suomeen vain, jos yhteiskunta suostui lukukausimaksuissa maksumieheksi.
Hakala kehottaa Kiurua vilkaisemaan Ruotsiin: lukukausimaksut romahduttivat kansainvälisten opiskelijoiden määrän viidennekseen aiemmasta. Esimerkiksi Saksassa valtiolliset yliopistot ovat jo pitkälti luopuneet lukukausimaksuista ulkomaisille opiskelijoille ja näin parantaneet kilpailukykyään.
Korkeakoulutuksen bisnesmahdollisuudet ovat Hakalan mukaan esimerkiksi tilauskoulutuksessa.
____________________________________
Tiedote: Vihreiden nuorten puheenjohtajat: Lukukausimaksuintoilun on loputtava!
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNOn puheenjohtajat Veli-Matti Partanen ja Maria Ohisalo tyrmäävät Päivi Lipposen vetämän koulutusvientityöryhmän esityksen periä maksuja ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta. Koulutusvientiä selvittänyt ryhmä esittää, että korkeakoulujen olisi pääsääntöisesti perittävä tutkintokoulutuksesta vähintään siitä aiheutuvat kustannukset. Lisäksi ryhmä ehdottaa, että kehitysyhteistyörahoja käytettäisiin kehitysmaista tulevien opiskelijoiden stipendeihin.
- Työryhmän suunnitelmat ovat vaarallista haihattelua, joka uhkaa romuttaa korkeakoulujemme kansainvälistymisen. Kotimaiset korkeakoulumme eivät valitettavasti ole Harvardeja tai Oxfordeja, joista opiskelijat ovat valmiita maksamaan jopa kymmenien tuhansien eurojen lukukausimaksuja. Varsinkaan, jos työryhmän esityksen mukaan opiskelu tapahtuisi enenevissä määrin verkkokursseilla. Maksuton koulutus on periaate, josta Suomella ei ole varaa luopua., toteaa ViNOn puheenjohtaja Veli-Matti Partanen.
Ruotsin korkeakouluviraston mukaan ETA-alueen ulkopuolisten korkeakouluopiskelijoiden määrä laski Ruotsissa noin 80 prosenttia sen jälkeen, kun maan hallitus velvoitti yliopistot keräämään lukukausimaksuja. Myös Tanskassa ETA-alueen ulkopuolisten opiskelijoiden määrä on romahtanut.
- Ehdotus kehitysyhteistyövarojen käyttämisestä ulkomaisten opiskelijoiden lukukausimaksujen kattamiseen on vastuuton. Kehitysyhteistyön leikkaaminen tällaisella silmänkääntötempulla olisi häpeällistä ja typerää. Stipendijärjestelmien rakentamisen ja lukukausimaksujen pyörittelyn sijaan yliopistojen ja opetus- ja kulttuuriministeriön soisi käyttävän aikansa suomalaisen korkeakoulutuksen laadun parantamiseen, sillä lukukausimaksut eivät sitä tee, linjaa ViNOn opiskelijapolitiikasta vastaava hallituksen jäsen Anni Heinälä.
- Väestön ikääntymisen ja kestävyysvajeenkin umpeenkuromisen vuoksi tarvitsemme Suomeen lisää työvoimaa ulkomailta. Ulkomaalaisten opiskelijoiden työllistymistä Suomeen on siis helpotettava ja tehtävä houkuttelevammaksi. Tavoitteita voidaan edistää joustavilla oleskelulupakäytännöillä, poistamalla epätarkoituksenmukaisia kielitaitovaatimuksia ja purkamalla rakenteellista syrjintää, summaa ViNOn puheenjohtaja Maria Ohisalo.