Helsingin Sanomat, mielipide: Eriytymiseen liittyvät virheet voidaan välttää 7.11.2013
Suurkaupunkien asuinalueiden eriytyminen keskiluokkaisiksi ja huono-osaisten alueiksi, kantaväestön ja maahanmuuttajien alueiksi, on johtanut moniin ongelmiin ja kärjistynyt rajuihin mellakointeihin Tukholman Husbyssä, Pariisissa ja Lontoossa. Eriytyminen on herättänyt keskustelua Suomessakin
Kansainvälisesti vertaillen asuinalueet eivät ole vielä eriytyneet Suomessa voimakkaasti.
Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistu kaupunkimaantieteen professorin Mari Vaattovaaran sekä kaupunkitutkijoiden Katja Vilkaman ja Hanna Dhalmannin artikkeli "Kantaväestön pakoa?" on kuitenkin niin korutonta luettavaa, että herätyskellojen pitää soida.
Jopa joka viidennellä syy vaihtaa asuinaluetta on tyytymättömyys asuinalueeseen, jossa asuu paljon maahanmuuttajia ja huono-osaisia kantasuomalaisia.
Sosiaalista asuntotuotantoa ja kovan rahan rakentamista yhteen sovittamalla on yritetty tuloksetta estää eriytymistä. Asuntopolitiikka on tärkeää, mutta sillä ei yksin ratkaista ongelmia.
Edessä on uhkakuva, jossa osa asuinalueista jää maahanmuuttajien ja huono-osaisten kantasuomalaisten asuinalueiksi. Tämä ei tue maahanmuuttajien integroitumista eikä mahdollisuuksien tasa-arvoon tähtäävää politiikkaa.
Olennaisia tekijöitä yhteisöllisyyden muodostamisen kannalta ovat onnistuneen kaupunkisuunnittelun lisäksi vastikkeellisen sosiaaliturvan laajentaminen, työllisyysasteen nostaminen ja maahanmuuttajien kotouttaminen.
Viranomaiset, kolmas sektori ja asuinyhteisöt voisivat toimia nykyistä paremmin yhteistyössä siten, että kaikki saisivat tukea toisiltaan.
Asukkaat ovat aikoinaan itse tehneet Kalliosta, Katajanokasta sekä Roihuvuoresta arvostettuja asuinalueita.
Kotoutumisen tulee olla myös tavoitteellista. Esimerkiksi kielitaidon, työn tai koulutuksen osalta tulisi maahanmuuttaja sitouttaa prosessiin, joka olisi suunnitelmallinen ja varmistaisi johdonmukaisen etenemisen. Mallia voisimme ottaa Hollannista tai Berliinistä.
Kaikkea eriytymistä ei varmasti voida välttää, mutta Suomessa voidaan vielä välttää muualla tehdyt virheet.
Pitkällä aikavälillä asuinalueiden liiallinen eriytyminen ei palvele kenenkään etua vaan aiheuttaa tarpeetonta vastakkainasettelua.
Arto Satonen
kansanedustaja (kok)
Sastamala
Outi Mäkelä
kansanedustaja (kok)
Nurmijärvi