lauantai 15. helmikuuta 2014

Ilta-Sanomat: ”Hyvien ja terveiden” pakolaisten ottaminen Heinolaan ei ole läpihuutojuttu

Ilta-Sanomat: ”Hyvien ja terveiden” pakolaisten ottaminen Heinolaan ei ole läpihuutojuttu 15.2.2014

Sadan syyrialaispakolaisen ottaminen Heinolaan ei ole läpihuutojuttu
Kaupunginhallitukselta ennakoitiin kannanottoa jo ensi maanantain kokouksesta, mutta sellaista ei ole odotettavissa, vaikka esityslistalla onkin asukasmarkkinointia koskeva asia.

Asian valmistellut va. hallinto- ja kehitysjohtaja Sinikka Malin ei mainitse pakolaisten vastaanottamisesta sanallakaan esityslistalla. Malin kiistää, että asian nostattama kiusallinen julkisuus on tuonut häveliäisyyttä aiheeseen.

- Pakolaisten vastaanottaminen on niin iso kysymys, että se edellyttää perusteellista valmistelua.

- Hallitus käsittelee asukaslukutoimikunnan esille nostamia ideoita muuttoliikkeen pysäyttämiseksi. Moni toimikunnan esittämä asia mainitaan esityslistalla, mutta pakolaisasiaa ei. Se varmasti nousee keskusteluun, arvelee Malin.

Ehdotuksesta nousi myrsky

Heinolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Timo Ihamäki (kok) esitti taannoin sadan ”hyvän ja terveen” Syyrian pakolaisen vastaanottamista, jotta kaupungin väkiluku pysyy yli 20 000:n, joka on esitetty sote-palveluiden järjestämisrajaksi. Sittemmin Ihamäki joutui pyytämään puheitaan anteeksi.

Pakolaisten vastaanotto on nostanut paikkakunnalla kovan keskustelun ja aiheuttanut yhden mielenosoituksen, johon osallistui alle kymmenen ihmistä.

Viime vuonna kaupunki aloitti maksaa perheille 175 euron muuttorahaa. Rahaa maksettiin puolentoista kuukauden aikana noin 10 000 euroa. Muuttorahan maksusta uusien asukkaiden houkuttelemiseksi on luovuttu, koska se herätti pahennusta kuntalaisten keskuudessa.