maanantai 17. helmikuuta 2014

Koillissanomat: Kuusamoon sopii pakolaisia

Koillissanomat: Kuusamoon sopii pakolaisia 17.2.2014

Kuusamossa suunnitellaan noin 25 kiintiöpakolaisen vastaanottamista paikkakunnalle. Muun muassa perusturva sekä kasvatus- ja sivistystoimiala ovat jo selvitelleet alustavasti kaupungin valmiuksia eikä ainakaan suoralta kädeltä tähän näyttäisi olevan esteitä.

Lautakunnat myös ottavat virallisesti kantaa asiaan tämän viikon kokouksissaan. Asia menee kaupunginhallituksen kautta lopullisesti valtuuston päätettäväksi.

Taustana on se, että Suomi ottaa tänä vuonna 1 050 kiintiöpakolaista, mikä on 300 henkilöä aikaisempia vuosia suurempi. Esimerkiksi Syyriasta Suomi on sitoutunut vastaanottamaan 500 pakolaista. Ely-keskus toivoo, että Pohjois-Pohjanmaan kunnat tulisivat laajasti mukaan humanitaariseen työhön. Uusia kuntia tarvitaan mukaan vastaanottotoimintaan.

Pakolaisten vastaanottaminen herättää monenlaisia mielipiteitä, kärkeviäkin. On varmaa, että asia ei etene Kuusamossakaan ilman keskustelua, vastustusta ja äänestyksiä päättävissä elimissä.

Vaikka Suomessa eletään onnellisesti tällä hetkellä sodan melskeiden ulkopuolella, kaikkialla maailmassa ei tilanne ole yhtä hyvä. Sotia käydään ja viattomat ihmiset joutuvat niiden uhreiksi ja kärsijöiksi. Jossain tilanteessa omasta maasta on lähdettävä pakon edessä muualle.

Suomen kiintiö ei ole määrällisesti kovin suuri, mutta yksilötasolla myönteisillä vastaanottopäätöksillä voi olla ihmisen tulevaisuuden kannalta suuri merkitys. Maamme ei voi ratkaista pakolaisongelmaa, mutta ottaa osaa sen purkamiseen. Täytyy muistaa, että sodan aikana Suomestakin lähetettiin sotalapsia muihin pohjoismaihin sotaa pakoon.

Noin 25 mahdollisen kiintiöpakolaisen (aikuisia ja lapsia) ottaminen Kuusamoon ei vie kuntaa taloudellisesti ahdinkoon eikä vaikuta paikkakunnan työllisyystilanteeseen. Kuusamossa on jo nyt melko paljon ulkomaalaistaustaisia asukkaita ja täällä käy matkailijoita kaikkialta maailmasta. Ulkomaalaisuus ei ole täällä outo asia ja kaupunki voisi näyttää hyvää humanitaarista esimerkkiä pakolaisten vastaanottamisessa.