maanantai 24. helmikuuta 2014

Metro: Asukkaat koolle Kauniaisissa – kuntaan saapuu neljä pakolaista

Metro: Asukkaat koolle Kauniaisissa – kuntaan saapuu neljä pakolaista 24.2.2014

Kauniainen on järjestämässä asukkaille keskustelutilaisuuden, koska kaupunkiin on saapumassa nelihenkinen pakolaisperhe.

– Kyllä vaan. Tarkoitus on tarjota kuntalaisille tietoa pakolaisten kotouttamispolitiikasta ja pakolaistilanteesta meillä ja maailmalla, kertoo Kauniaisten sosiaalipalvelupäällikkö Jaana Myhrberg.

Asukastilaisuudessa kuullaan ely-keskuksen ja ulkomaalaisviraston asiantuntijoita. Se pyritään järjestämään maaliskuun alussa, sillä kongolaisen perheen on määrä saapua Kauniaisiin ennen kuun loppua.

– Ei tietenkään puhuta juuri tästä perheestä, Myhrberg kuvailee keskustelun tarkoitusta.

Vajaan 9000 asukkaan Kauniainen on sitoutunut ottamaan kymmenen kiintiöpakolaista vuosittain. Tavoite ei ole Myhrbergin mukaan toteutunut. Usein syynä on asuntojen puute.

– Nyt on vapautunut yksi isompi kaupungin vuokra-asunto, ja sitä on pidetty tyhjänä jonkin aikaa.

Myhrberg uskoo ja toivoo, ettei tilaisuudesta tule leimaavaa tai pakolaisvastaista.

– Kun on tällainen pieni kylä, jossa kaikki tuntevat toisensa, niin saisi toivottavasti heräteltyä yhteisvastuuta. Olisi hyvä, jos apua annettaisiin myös muuten viranomaisten toimesta.

Suomen pakolaiskiintiö on tänä vuonna 1050 henkilöä. Hallitus kasvatti kiintiötä 300:lla Syyrian kriisin takia. Myös Kauniaisiin odotetaan tänä vuonna syyrialaisia pakolaisia.

Kiintiöpakolaiset ovat vain hyvin pieni osa Suomen ulkomaalaistaustaisesta väestöstä. Muuta kuin suomea tai ruotsia puhuu äidinkielenään 4,9 prosenttia väestöstä. Koko pääkaupunkiseudulla luku osuus on 11,8 prosenttia ja Kauniaisissa 4,5 prosenttia.