maanantai 24. helmikuuta 2014

Kuntalehti: Nopeutunut turvapaikankäsittely karsii vastaanottokeskuksia

Kuntalehti: Nopeutunut turvapaikankäsittely karsii vastaanottokeskuksia 24.2.2014

Nopeat paperityöt vähentävät majoituspaikkojen tarvetta.

Vaikka Suomeen saapui viime vuonna viime vuonna runsaat sata turvapaikanhakijaa enemmän kuin vuonna 2012, niin vastaanottokeskusten tarve vähenee. Taustalla on turvapaikkahakemusten nopeutunut käsittelyaika, jonka seurauksena hakijat poistuvat vastaanoton piiristä aiempaa nopeammin. Viime vuonna saapui Suomeen 3238 turvapaikanhakijaa.

Vuodenvaihteessa Helsingin Kallion ja Punavuoren yksiköistä vähennettiin molemmista 50 asiakaspaikkaa. Oulun vastaanottokeskusta pienennettiin 60 paikalla. Punkalaitumen alaikäisyksikkö lopetti toimintansa tammikuun 2014 lopussa, ja Siuntion vastaanottokeskus päättää toimintansa huhtikuun 2014 lopussa. Vastaanottokeskusten lakkauttamisten ja paikkavähennysten jälkeen vastaanottokeskuksiin jää 2 814 majoituspaikkaa.

Kapasiteettia karsitaan

Maahanmuuttovirasto tarkastelee kriittisesti vastaanottokeskusten majoituspaikkojen määrää myös tänä vuonna. Päätöksiä on odotettavissa aivan lähiaikoina.

-Tilanne on edelleen se, että meillä on ylimääräistä vapaata majoituskapasiteettia. Asiat ovat valmistelussa ja aivan lähiaikoina tulee tietoa seuraavista päätöksistä. Majoituskapasiteetin supistuksista, joissa kyse ei ole sopimusten irtisanomisista, päätökset tekee maahanmuuttovirasto, maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Veikko Pyykkönen kertoo.

Kuntalehden saamien tietojen mukaan uhattuna ovat ainakin eräät Pohjois-Suomen pienet vastaanottokeskukset. Kysymykseen mahdollisista vastaanottokeskusten sulkemisesta ylitarkastaja ei ota kantaa.

-En halua vielä kommentoida asiaa, sillä se on meillä valmistelussa, Veikko Pyykkönen toteaa.

Vuonna 2013 vastaanottojärjestelmässä oli kirjoilla keskimäärin 3 536 turvapaikanhakijaa. Heistä oli alaikäisiä ilman huoltajaa saapuneita 95. Hakijoista 2 570 asui vastaanottokeskuksissa tai ilman huoltajaa Suomeen saapuneille tarkoitetuissa ryhmäkodeissa. Yksityismajoituksessa sukulaistensa tai tuttavien luona asui vajaat tuhat turvapaikanhakijaa.