tiistai 18. helmikuuta 2014

HS: Poliisi varoittaa helsinkiläisiä lapulla hämäävästä puhelinvarkaasta

Helsingin Sanomat: Poliisi varoittaa helsinkiläisiä lapulla hämäävästä puhelinvarkaasta 18.2.2014

Helsingin poliisi varoittaa puhelinvarkaasta, jonka tiedetään anastaneen ainakin Helsingin keskustan vaateliikkeen työntekijältä matkapuhelimen lauantaina 15. helmikuuta noin kello 13.

Poliisi pitää mahdollisena, että epäilty anastaa lisää puhelimia samalla tekotavalla. Epäilty käytti lappua puhelimen omistajan hämäämiseen. Puhelinvarkauden uhrin mukaan epäilty kerjäsi rahaa viedessään puhelimen.

Epäilty on noin 20-vuotias, 170 senttimetriä pitkä, tummahiuksinen ja ulkomaalainen. Poliisi ei ole vielä tavoittanut epäiltyä.

Vuonna 2013 anastettiin Helsingissä samalla tekotavalla 130 matkapuhelinta maaliskuun ja elokuun välisenä aikana. Puhelimia vietiin kantakaupungin alueella erilaisten pienliikkeiden työntekijöiltä sekä ruoka- ja juomapaikkojen asiakkailta.

Poliisi kehottaa yritysten henkilökuntaa ja asiakkaita tarkkaavaisuuteen sekä suojaamaan matkapuhelimiaan ja muuta arvo-omaisuuttaan ulkopuolisten anastusyrityksiltä.

"Puhelinta ei saa jättää ilman valvontaa edes pöydälle lähietäisyydelle", poliisi tiedottaa.

Poliisi pyytää puhelinvarkaan uhreiksi joutuneita tekemään asiasta rikosilmoituksen mahdollisimman pian, mieluiten henkilökohtaisesti lähimmällä poliisiasemalla tai sähköisenä rikosilmoituksena netissä verkkopankkitunnuksilla.

Poliisi kehottaa myös tutkinnan jouduttamiseksi yrityksiä ottamaan talteen mahdollisen valvontakameran kuvan epäillystä ja kertomaan rikosilmoituksessa tämän tuntomerkit tarkoin.

Poliisi muistuttaa, että akuuteissa tapauksissa on soitettava heti hätänumeroon 112 poliisipartion saamiseksi paikalle. Poliisipartiolle tulee kertoa tuntomerkit rikoksesta epäillystä ja hänen poistumissuuntansa.