perjantai 28. helmikuuta 2014

Aamuposti: Ulkomaalaiset haluavat työtä!

Aamuposti: Ulkomaalaiset haluavat työtä! 28.2.2014

Vietnamin Saigonissa asunut Dinhphien Vo tuli elokuussa vuonna 2008 työhön Alteams Oy:n Lopen valimolle.

– Tiesin Suomesta ja valimosta vaimoni veljeltä, joka työskenteli siellä. Hän oli tullut Suomeen pakolaisena noin kaksikymmentä vuotta sitten. Hän suositteli minulle valimoa ja sanoi, että se on hyvä työpaikka. Saigonissa opiskelin ammattikorkeakoulussa tietokonealaa. Viimeksi olin siellä metalliasennus- ja rakennustöissä.

Tammikuussa 2011 vaimo Thuyphuong Duong saapui miehensä luo. Heidän tyttärensä Kimyen Vo, 17, jäi asumaan vaimon vanhempien luo Saigoniin. Hän tuli perässä viime vuoden huhtikuussa. Isä teki vuosina 2009 ja 2012 hakemukset, että perheen poika Duongphilipsphien saisi asettua myös Lopelle. Hakemus hylättiin. Perhe elää kuitenkin toivossa saada poika Suomeen.

Dinhphien Vo puolustaa tylyä kohtelua saaneita maahanmuuttajia. Hän on samaa mieltä työministeri Lauri Ihalaisen kanssa. Kaikissa työtehtävissä ei tarvita huippuhyvää suomen taitoa.

– Me ulkomaalaiset haluamme työtä, mikä helpottaa suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumisessa. Emme halua istua vain koulussa ja olla yhä uusissa harjoittelupaikoissa. Virkamiesten tulisi olla avoimempia, ystävällisempiä, kuuntelevampia ja kunnioittavampia meitä muualta tulleita kohtaan.

Viisi vuotta Filippiineillä

Suomi sai vuonna 1979 ensimmäiset vietnamilaiset venepakolaiset. Vietnamin sotaa seuranneet epävakaat yhteiskunnalliset olot ajoivat satoja tuhansia ulkomaille. Turvapaikkaa haettiin naapurimaista vielä 2000-luvun puolella. Dinhphien Vo kertoo asuneensa viisi vuotta filippiiniläisellä pakolaisleirillä.

– Tapasin siellä Thuyphuongin ja menimme naimisiin. Poikamme syntyi leirillä. Koska meillä ei ollut pakolaisstatusta, jouduimme palaamaan Saigoniin, jossa saimme tytön.

Dinhphien Volla on kotonaan viisi tietokonetta, jotka hän itse huoltaa. Mies pitää lisäksi omaa Vietnamese in Finland -sivustoa, jonka osoite on finnviet.blokspot.fi. Sieltä löytyy suomen kielen opetusta sekä uutisia Suomesta ja ulkomailta valokuvineen. Tietoja on myös vietnamiksi. Koko ajan hän on yhteydessä Saigonissa asuvaan perheen poikaan.

– Kerään sivustolle perustietoja Suomesta, esimerkiksi valtiomiehistä. Vaimo ja tytär voivat oppia sieltä Suomen asioista. Viime toukokuussa aloin käydä suomen kielen kursseilla Riihimäellä.