maanantai 10. helmikuuta 2014

Svenska Yle: "EU bör ta ansvar och visa solidaritet"

Svenska Yle: "EU bör ta ansvar och visa solidaritet" 10.2.2014
Svenska Yle: Mohammed smugglades genom Europa

- EU borde göra mera för de människor som flyr för sina liv. I dag har syrierna ingen annan möjlighet att ta sig till EU än genom att resa illegalt med hjälp av till exempel människosmugglare. Mohammeds historia är bara en av många, säger Leena-Kaisa Åberg vid Finlands Röda Kors.

Mohammeds historia är en typisk historia om en flykting som söker skydd i Europa. Under en resa från Syrien till Europa är riskerna mycket stora. Motsvarande historier finns det dessvärre många av, säger Leena-Kaisa Åberg specialmedarbetare för generalsekreteraren vid Finlands Röda Kors.

Samtidigt anser Leena-Kaisa Åberg att Muhammed hade tur. Han kunde lika väl ha blivit skickad tillbaka till Italien, det EU-land dit han anlände till först. Finland skickar tillbaka flyktingar till till exempel Italien enligt Dublin-avtalets regler. Men Mohammed hade tur då han fick stanna.

Varför har det blivit så här att syrierna är tvungna att ta sig till Europa illegalt ofta med hjälp av människosmugglare?

- Det finns inga lagliga vägar för dem att komma till EU. Syrier beviljas inte visum eftersom de är på väg att söka asyl. Vi på Röda Korset anser att det borde finnas lagliga möjligheter att ta sig till Europa. EU-länderna borde också ta betydligt fler kvotflyktingar. Dessutom borde man öppna möjligheten för att ge humanitärt visum speciellt till de syrier som har släktingar i Europa.

Det här frågorna har diskuterats länge inom EU. Varför sker det inget?

- Det beror på att EU-länderna sinsemellan inte kan komma överens om hur man tillsammans sköter flyktingpolitiken. Därför är det oerhört svårt att fatta beslut och visa solidaritet.

Ser du någon lösning vad beträffar EU:s syn på den syriska flyktingkatastrofen?

- Det ser ganska svårt ut. EU har grundat arbetsgrupper på hög nivå. Vi på Röda Korset hoppas att arbetsgrupperna når resultat framför allt när det gäller frågan om att bevilja humanitära visum och att öka flyktingkvoterna.

I dag har EU en kvot på drygt 12 000 syriska flyktingar, men FN:s flyktingorgan UNHCR anser att kvoten borde höjas till 30 000. Totalt är 6 miljoner syrier på flykt, och av dem är 2 miljoner i Syriens grannländer. Samtidigt finns det i Europa för tillfället cirka 55 000 syriska flyktingar.

Omfattningen av flyktingkatastrofen i Syrien har lett till att grannländerna har tagit ett stort ansvar och trycket i dessa länder är enormt. Enligt Leena-Kaisa Åberg är risken stor att det på sikt kan leda till säkerhetsproblem i Syriens grannländer, vilket i värsta fall betyder att krisen sprider sig i regionen.

- Nu borde EU ta sitt ansvar och se på det här mer långsiktigt. Om EU är mer solidariskt och mer aktivt i flyktingfrågan, så kan man hindra att flyktingkatastrofen leder till oroligheter i Syriens grannländer.

_____________________________________________


Svenska Yle: Mohammed smugglades genom Europa

Det här är historien om Mohammed 19 år. Han bestämde sig i somras för att göra en farlig och olaglig resa från Syrien till Europa, och nu är han i Finland.

Med ovana tag skottar Mohammed snö utanför sitt nya hem i Vanda. Han är nitton år gammal och har aldrig gjort det tidigare. I hans hemland snöade det sällan. Han är mager och det lockiga håret är gömt under en mössa. Han är noga med att vända ryggen mot kameran och försäkrar sig flera gånger om att vi inte filmar hans ansikte. Det skulle kunna innebära problem för hans pappa och storasyster som är kvar hemma i Syrien.

Det var förra sommaren som Mohammed tillsammans med sin mamma och lillasyster bestämde sig för att fly kriget. I deras hemstad Aleppo var situationen ohållbar. De hade varken el eller mat. De hade bränt upp sina sista kläder för att kunna värma vatten.

Nu är situationen om möjligt ännu värre i Aleppo. Mohammed berättar om hur regimen fäller ner så kallade tunnbomber från helikoptrar. Det är oljetunnor som fyllts med sprängämnen. De dödar urskiljningslöst män, kvinnor och barn. Det som inte var förstört tidigare är det nu. Aleppo ligger i ruiner.

Flykten

Mohammed, hans mamma och hans lillasyster tog familjens alla besparingar och kontaktade en mänskosmugglare som tog dem över gränsen till Turkiet. De reste i bil och gick till fots långa vägar. Väl framme i den turkiska staden Izmir sattes de i en båt som tog dem till den grekiska ön Samos. Därifrån åkte de vidare till Aten där mamman och lillasystern med falska pass lyckades komma ombord på ett plan till Finland.

Men för Mohammed gick det inte lika bra. Han lyckades inte ta sig igenom passkontrollen med sitt falska pass. Han är mörkare i hyn och säger att det var därför han blev fast.

Ensam och olycklig levde han på gatan i Aten. Under sitt 18-åriga liv hade han alltid haft sin mamma och pappa vid sin sida. Nu saknade han dem. Hans mamma ringde till honom från Finland och var orolig. Hon berättade att Finland verkade vara ett bra ställe och att chanserna var goda att att få uppehållstillstånd där.

Människosmugglaren som Mohammed hade varit i kontakt med fixade ett nytt pass åt honom och han tog sig ut till flygfältet igen, men än en gång stoppades han av passkontrollanterna. Efter att ha försökt fyra gånger måste han till slut ge upp. Hans enda utväg var att komma till Italien och den vägen försöka ta sig till Finland.

Grottliv

I Aten stötte han på en man som lovade ta honom med båt till Italien för två tusen euro. Mannen förde Mohammed till ön Kreta. Där hölls han i en grotta nära staden Heraklion med andra flyktingar. De fick inte lämna grottan ens för att göra sina behov och de fick endast lite vatten och mat varje dag.

Efter att Mohammed varit tio dagar i grottan och mannen hade samlat ihop två hundra personer var det dags att ge sig av. De sattes i en träbåt, inte mer än 17 meter lång, som styrde mot Italien. Mohammed var livrädd eftersom han inte kunde simma. Han mindes att hans mamma hade talat om för honom att han måste kräva en flytväst. Men den skulle ha kostat hundra euro extra. Vågorna var höga och båten krängde kraftigt. Barn och vuxna grät när vattnet sköljde in.

Då de närmade sig Italiens kust flyttades alla två hundra flyktingar över i en flotte och båtföraren stack iväg. Flotten drev ända tills den italienska kustbevakningen upptäckte den.

Mohammed har flera vänner som har dött då de flytt undan kriget. Han visar på Facebook att några vänner har ett svart streck på profilbilden. Det betyder att de har dött. En av hans goda vänner drunknade då båten sjönk utanför Turkiet.

Milano

Mohammed tog sig med tåg till Milano från södra Italien. Hans pappa skickade via syriska bekanta i Italien mer pengar till honom. Han fick mat och husrum och hittade nya kontakter som lovade hjälpa honom att komma till Finland. Han blev lurad, flera gånger. Människosmugglarna drar nytta av syriernas desperata situation. Mohammed visste att risken är stor att bli lurad, men han hade inget val. Allt som allt blev han av med tretusen euro.

Mest var han ändå rädd för att de italienska myndigheterna och för att de skulle ta fingeravtryck av honom. Han visste att om det fanns bevis på att han hade varit i Italien kan Finland skicka honom tillbaka till Italien i enlighet med det så kallade Dublin-avtalet.

Mohammad visar några bilder i sin telefon som han har tagit på sig själv i Milano. En ung, mager man står framför en katedral. Mohammed berättar att han magrade trettio kilo under den tre månader långa resan. Nu väger han endast femtiofem kilo.

Efter tre månader på flykt var det dags att ta sig till flygplatsen än en gång. Den här gången hade Mohammed bättre tur. Just då han skulle gå igenom passkontrollen började kontrollanten prata med sin kollega. Han såg inte Mohammed.
Han råkade titta bort och Mohammeds dröm gick i uppfyllelse. Han lyckades ta sig till sin mamma i Finland.

På Helsingfors Vanda flygplats sökte han upp polisen. Han berättade att han hade kommit till Finland med förfalskat pass och att han ville söka asyl.

Mohammed återförenades med sin mamma och lillasyster. I början av året beviljades de uppehållstillstånd på fyra år i Finland.

Få flyktingar till Finland
- År 2013 sökte 149 syrier om asyl i Finland. Det är färre än året innan då 183 lämnade in en asylansökan. De allra flesta syrier har kommit till Finland på olagliga vägar.
- År 2013 ansökte 16 317 syrier om asyl i Sverige.
- Dublinförordningen möjliggör att återsända asylsökanden till det första EU-land som de anlänt till. Finland har avvisat fler så kallade Dublinfall i år än året innan. En del av dem till Italien.
- Det har förekommit skarp kritik mot Dublinsystemet eftersom det innebär att i huvudsak 10 av unionens 27 länder bär huvudansvaret för asylprocessen.
- Grekland är det enda land Finland inte returnerar asylsökanden till på grund av det dåliga människorättsläget. Det förekommer skarp kritik mot att man ändå skickar tillbaka asylsökanden till Italien eftersom människorättsläget inte är nämnvärt bättre där.

Migrationsverkets statistik
EU:s statistikmyndighet Eurostat
FN:s flyktingkomissariat UNHCR