keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Iltalehti: Sampo Terho: "Suomesta saisi heti miljoona ihmistä töihin"

Iltalehti: Sampo Terho: "Suomesta saisi heti miljoona ihmistä töihin" 12.2.2014

Europarlamentaarikko Sampo Terhon mielestä Suomeen tarvitaan asennemuutos suhteessa miesten ja naisten aloihin.

Sveitsin kansa halusi äänestyksen jälkeen asettaa katon maahanmuutolle. Suomalaispoliitikkojen näkemykset tuloksen merkittävyydestä eroavat.

- Minusta tuntuu, että tässä ovat kyllä taas sveitsiläiset ampuneet itseään jalkaan. Tämähän ei toteudu automaattisesti. EU ei ole välttämättä lainkaan halukas neuvottelemaan Sveitsin kanssa, ulkoministeri Erkki Tuomioja lausui maanantaina Brysselissä.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb puolestaan piti Sveitsin maahanmuuttoäänestyksen tulosta haitallisena lähinnä Sveitsin itsensä kannalta. Stubbin mukaan OECD:n tilastot osoittavat, että Sveitsi on yksi eniten maahanmuutosta hyötyvistä maista.

Maahanmuuttokriitikko, perussuomalaisten euroedustaja Sampo Terho puolustaa Sveitsin kansan päätöstä.

- Tämä on Sveitsin sisäinen asia ja heillä oli oikeus tehdä tämä päätös.

Mikä äänestystulokseen mielestäsi johti?

- Sveitsissä on hyvin paljon maahanmuuttajia.

OECD:n mukaan Sveitsi on kuitenkin hyötynyt taloudellisesti hyvin paljon maahanmuutosta.

- Kaikki sveitsiläiset eivät varmaan koe samoin.

Euroopan maahanmuuttokriittiset puolueet ovat olleet innoissaan Sveitsin äänestystuloksesta. Heidän mukaansa tämä on esimerkki muullekin Euroopalle, mitä mieltä olet?

- En ota kantaa, oliko päätös hyvä vai huono. Mielestäni Sveitsin äänestystä merkittävämpää on Iso-Britannian EU-kriitikkojen halu rajoittaa EU:n sisäistä maahanmuuttoa.

Sehän liittyy samaan teemaan.

Kyllä, ja siihenkin sanon, että briteillä pitää olla oikeus rajoittaa maahanmuuttoa. Ei EU saa sitä estää.

Tämähän vaatisi jo aikamoista EU-lainsäädännön uudistamista. Nykyisinhän toiseen EU-maahan töihin tuleva ja sinne veronsa maksava EU-kansalainen saa kohdemaan sosiaaliturvan.

- Kyllä, mutta lainsäädännön uudistamista ei pidä pelätä. Myös EU:ssa pitäisi olla niin, että on jäsenmaan oma asia päättää maahanmuuton sisällöstä ja siitä, kuinka paljon maahanmuuttajia voidaan ottaa.

Mitä mieltä olet Suomen nykyisestä maahanmuuttopolitiikasta?

- Suomeen pitäisi saada jonkinlainen pisteytykseen perustuva malli työperäisen maahanmuuton suhteen. Pitäisi miettiä nimenomaan sitä, mitä Suomi tarvitsee.

Oletko sitä mieltä, että Suomi tarvitsee lisää maahanmuuttajia tulevaisuudessa, kun väestö ikääntyy ja työvoima vähenee?

- En usko massiiviseen työvoimapulaan tulevaisuudessakaan. Suomesta saisi heti miljoona ihmistä töihin lyhentämällä opiskeluaikoja ja pidentämällä eläkeikää, jos todellakin olisi työvoimapula.

Entä tulevaisuudessa, nythän Suomesta ovat katoamassa perinteiset miesvaltaiset teollisuustyöpaikat ja töitä löytyy entistä enemmän hoiva-alalta, ja näihin töihin on houkuteltu väkeä ulkomailta. Pitäisikö suomalaisten miestenkin mennä jatkossa hoitamaan vanhuksia?

- Se on iso kysymys. Eivät välttämättä kaikki tietenkään mene, mutta me tarvitsisimme asennemuutoksen. Ei ole naisten hoivatöitä ja miesten töitä. On kunnia-asia olla hoivatöissä, eikä siinä ole mitään häpeällistä miehelle, Sampo Terho päättää.