sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Länsi-Suomi: Rauma ei voinut enää kieltäytyä

Länsi-Suomi, pääkirjoitus: Rauma ei voinut enää kieltäytyä 16.2.2014

Päätös kiintiöpakolaisten vastaanotosta Raumalle oli historiallinen. Aiemmin kaupunki on sitkeästi kieltäytynyt myöntämästä kuntapaikkoja pakolaisille. Nyt aika on viimein kypsä siihen, että nollalinja päättyy.

Asenteita lienee pehmittänyt niin aika kuin rahakin.

Pitkin 2000-luvun loppua ja 2010-luvun alkua Rauma vetosi kahteen helppoon syyhyn kieltäytymisessään. Kaupungissa vallitsi asuntopula ja työperäinen maahanmuutto oli runsasta Olkiluodon ydinvoimatyömaan vuoksi.

Vanhoja selityksiä ei enää voida hyödyntää. Ulkomaalaisia työläisiä on lähtenyt runsaasti pois kaupungista. Lisäksi kaupungilla on tyhjillään olevia vuokra-asuntoja kolmisenkymmentä.

Valtiokin tulee varsin hyvin vastaan rahallisissa korvauksissa. Lisätukea tarjotaan kuntiin, koska pakolaiskiintiötä nostettiin Syyrian konfliktin ja humanitaarisen hädän vuoksi kolmella sadalla. Kuntapaikoille on entistäkin suurempi tarve, ja niiden luomisessa raha lienee paras porkkana.

Rauman oma taloudellinen tilanne on kaiken päälle vielä Suomen mittakaavassa huippuluokkaa. Jo tämän vuoksi olisi ollut kohtuutonta, jos Raumalla olisi tehty kielteinen vastaanottopäätös samaan aikaan, kun muu Satakunta on viimein heräilemässä auttamisen välttämättömyyteen.

Maakunnassa olisi tuskin jäänyt huomaamatta, kuinka huomattavasti Raumaa pienemmät ja vähemmän vakavaraiset kunnat kantavat kortensa yhteiseen humanitaariseen kekoon, mutta rikas Rauma ei.

Syitä kieltäytymiselle ei kertakaikkiaan enää ollut.

Rauman vastaanottama 20 syyrialaisen määrä on vieläpä varsin pieni, kuin pisara valtameressä.

Sitä se on verrattuna jo Suomen 1 050 pakolaiskiintiöön, mutta eritoten verrattuna hädänalaisessa tilassa olevien ihmisten kokonaismäärään.

Itse asiassa nyt tehty myönteinen vastaanottopäätös oli vähintä mitä Rauma saattoi tehdä tilanteessa, jossa hyvinvointia ja vaurautta on kuitenkin vielä varsin kohtuullisesti omasta takaa. Naapurikunnassa Eurassa harkinta on vielä kesken. On toivottavaa, että se seuraa Rauman kanssa samaa linjaa.