keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Yle: Lieksan somalit: Olemme kaikki ihmisiä, tasa-arvoisia ja yhtä arvokkaita

Yle: Lieksan somalit: Olemme kaikki ihmisiä, tasa-arvoisia ja yhtä arvokkaita 26.2.2014
Radio Rex: Lieksan somalit vastaavat Halla-aholle

Lieksalaisen Farah Mohamed Hersin mukaan on harmillista, että kansanedustaja panettelee tiettyä kansanryhmää edistääkseen omaa poliittista uraansa. Hersi muistuttaa, että maahanmuuttajat tekevät iso osan matalapalkkatöistä.

Lieksan somaliasiain työryhmän puheenjohtaja Farah Mohamed Hersi ottaa kantaa kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps.) vierailuun Lieksassa. Kannanotossaan Hersi harmittelee, että maahanmuuttajia syyllistetään politiikan tekemisen nimissä.

- Ihmettelen, että Helsingistä tullaan tänne pitämään kansaa kiihottavia ja maahanmuuttajia loukkaavia puheita. Tämä ei rakenna meidän tulevaisuuden Suomea. On ymmärrettävä, että Suomi ei pärjää ilman kansainvälisyyttä, Farah Mohamed Hersi toteaa.

Lieksassa asuu turvapaikan saaneita henkilöitä noin 400. Hersin mukaan pääsääntöisesti kaikki aikuiset pakolaiset ovat opiskelemassa. Hersi iloitsee siitä, että Lieksassa voi esimerkiksi opiskella nyt linja-auton kuljettajaksi ja siten työllistyä hyvin.

- On hyvä miettiä, mitä tapahtuisi, jos nyt maassa olevat maahanmuuttajat löisivät rukkaset tiskiin? Etelä-Suomessa taitaisi joukkoliikenne pysähtyä ja usea kiinteistö jäädä siivoamatta! Kuka hoitaa tulevaisuuden vanhukset? Maahanmuuttajat toimivat matalapalkka-aloilla ja näihin ammatteihin ei ole tunkua työperäisen maahanmuuton kautta! Mutta jonkun on nämäkin työt tehtävä!, Hersi sanoo.

- Olisi suotavaa, että itse kukin katsoisi joskus peiliin! Olemme kaikki ihmisiä, tasa-arvoisia ja yhtä arvokkaita. Tämä on yleensä demokraattisen valtion tärkeimpiä arvoja, ainakin minun mielestäni, Hersi jatkaa.

Kansanedustaja Jussi Halla-aho vieraili Lieksassa 8.2. perussuomalaisten järjestämässä eurovaalitilaisuudessa.

______________________________________

Radio Rex: Lieksan somalit vastaavat Halla-aholle

Lieksan somalit ovat jatkaneet keskustelua Jussi Halla-ahon Lieksan vierailusta. Somaliyhteisö muistuttaa, että maahan voi tulla monesta syystä, mutta silti kaikki ovat samanlaisia maahanmuuttajia, joiden tulee kotiutua uuteen kotimaahansa. -Ihmettelen, että Helsingistä tullaan tänne pitämään kansaa kiihottavia ja maahanmuuttajia loukkaavia puheita, kirjoittaa kannanotossaan Farah Mohamed Hersi, Lieksan somaliasiain työrynmän puheenjohtaja.

Maahan voi tulla monesta syystä. Osa tulee avioliiton kautta toinen voi tulla turvapaikan saamisen kautta. Molemmat ovat kuitenkin samanlaisia maahanmuuttajia ja kaikkien pitää kotiutua uuteen kotimaahan. Meidän kaikkien tavoitteena on oppia suomen kieli, saada ammatti ja työpaikka.

Lieksassa on turvapaikan saaneita henkilöitä noin 400. Pääsääntöisesti kaikki aikuiset pakolaiset ovat joko opiskelemassa suomen kieltä, peruskoulua, lukiota tai ovat ammatillisissa opinnoissa. Ammattiin valmistuneet henkilöt jos eivät ole saaneet työtä Lieksasta, ovat muuttaneet Etelä-Suomeen ja saaneet työpaikan.

Lieksa on kansainvälinen opiskelukaupunki. Täällä opiskellaan ammatti ja sen jälkeen meillä on hyvät valmiudet saada työpaikka, joko täältä tai muualta. Tiedämme, että hoiva-alalla tarvitaan työvoimaa. Pelkästään Helsingin alueella palkataan 300 henkilöä vuodessa linja-auton kuljettajaksi. Nyt Lieksassa voi opiskella linja-auton kuljettajaksi ja kaikki nämä henkilöt työllistyvät takuuvarmasti.

On harmillista, että politiikan tekemisen nimissä maahanmuuttajia solvataan, syyllistetään ja esitetään täysin paikkaansa pitämättömiä väitteitä. Ihmettelen, että Helsingistä tullaan tänne pitämään kansaa kiihottavia ja maahanmuuttajia loukkaavia puheita. Tämä ei rakenna meidän tulevaisuuden Suomea. On ymmärrettävä, että Suomi ei pärjää ilman kansainvälisyyttä.

Turvapaikan saaneista annetaan ymmärtää, kuin heistä muodostuisi täysin kohtuuttomat kustannukset. Kaikkien maahanmuuttajien kotoutumisprosessi on saman lainen, oikotietä ei ole. Ja niistä kustannuksista. On hyvä miettiä, mitä tapahtuisi, jos nyt maassa olevat maahan muuttajat löisivät rukkaset tiskiin? Etelä-Suomessa taitaisi joukkoliikenne pysähtyä ja usea kiinteistö jäädä siivoamatta! Kuka hoitaa tulevaisuuden vanhukset?

Maahanmuuttajat toimivat matalapalkka-aloilla ja näihin ammatteihin ei ole tunkua työperäisen maahanmuuton kautta! Mutta jonkun on nämäkin työt tehtävä!

Voiko tiettyä kansanryhmää panetella ja valehdella tehdäkseen omaa poliittista uraa? Tämä tuntuu uppoavan kansaan hyvin. Etelä-Suomesta ei kovin usein tulla Itä-Suomeen katsomaan kuinka me täällä pärjäämme, mutta nyt EU-vaalit ovat tuoneet muutoksen. Jopa perussuomalaisetkin ovat vaivautuneet Lieksaan puhujamatkalle.

Viime viikolla saimme kuulla, että somalialaisilla on ilmeisesti joku kollektiivinen historian kautta itse ansaittu häpeä olemassa ja siksi meidän pitäisi ymmärtää, ettemme ole suosittuja. Ja olemme niin erilaisia, että meillä on vaikeuksia kotiutua tänne. Se ei pidä paikkaansa.

Olisi suotavaa, että itse kukin katsoisi joskus peiliin! Olemme kaikki ihmisiä, tasa-arvoisia ja yhtä arvokkaita. Tämä on yleensä demokraattisen valtion tärkeimpiä arvoja, ainakin minun mielestäni.

Lieksan Somali Asiain Työryhmän Puheenjohtaja
Farah Mohamed Hersi