lauantai 8. helmikuuta 2014

MTV3: Halla-ahon tilaisuus meni Lieksassa käsirysyn partaalle

MTV3: Halla-ahon tilaisuus meni Lieksassa käsirysyn partaalle 8.2.2014
Karjalainen: Halla-ahon vierailu yltyi väittelyksi Lieksassa
Kymmenen uutiset 8.2.2014 (YouTube)

Maahanmuutosta on tulossa kuuma eurovaaliteema. Perussuomalaisten ehdokkaana olevan kansanedustaja Jussi Halla-ahon maahanmuuttajakriittinen esiintyminen kuumensi tunteita tänään Lieksassa.

Halla-aho vaati perussuomalaisten järjestämässä tilaisuudessa, että maahanmuuton todelliset kustannukset on julkistettava.

Lieksassa on asunut jo vuosia laaja maahanmuuttajayhteisö ja ongelmiakin on kantaväestön kanssa ollut pitkin matkaa. Kun Halla-aho listasi tilaisuudessa puolen tunnin ajan maahanmuuton ongelmia, se suututti tilaisuuteen saapuneet useat kymmenet lieksalaiset maahanmuuttajat.

Värikkäitä ehdotuksia

Halla-aholle sateli kysymyksiä ja vastaväitteitä, joihin perussuomalaisten euroehdokas vastaili ajoittain aika ylimielisesti ja vähätellen. Perussuomalaisten paikalliset kannattajat saivat tilaisuudessa vain muutaman suunvuoron ja tyytyivät taputtamaan lähes jokaiselle Halla-ahon puheenvuorolle.

- Jos jotakin kriittistä kysyy Lieksassa, leimataan heti rasistiksi, yleisöstä huudeltiin.

Osa yleisön kommenteista oli hyvinkin provosoivia.

- Meillä Juuassa kaikki röttelörivitalot on purettu, eipä ole tullut maahanmuuttajiakaan, neuvoi naapurikunnasta tullut.

- Siirretään maahanmuuttajat johonkin tyhjennettävään alueeseen ja annetaan suo, kuokka ja siemenpussi mukaan, oli yksi erikoisimmista ehdotuksista.

Tutkija: ehdokas puhuu lööperiä

Maahanmuuttajat saivat tukea muutamilta paikallisilta muiden puolueiden edustajilta, jotka näkivät maahanmuuttajissa monenlaista potentiaalia paikkakunnalle ja uutta vireyttä liike-elämässä. Itä-Suomen yliopiston tutkija Tiina Sotkasiira ihmetteli avoimesti Halla-ahon provosoivia laskelmia.

- Toivoisi, että kansanedustajan esittämät väitteet vastaisivat paremmin todellisuutta, Sotkasiira moitti.

Halla-aho kuittasi häneen kohdistuneen kritiikin kevyesti.

- Hän ei pystynyt osoittamaan mitään konkreettista virhettä luvuistani, ne eivät vain miellyttäneet häntä, eurovaaliehdokas totesi MTV Uutisille.

Paikalliset maahanmuuttajat pistivät Halla-ahon ajoittain ahtaalle kysymyksillään ja vastaväitteillä. Eurovaaliehdokas oli kuitenkin tehnyt kotiläksyt hyvin ja pystyi torjumaan kritiikin vakuuttavasti esimerkeillä kotimaasta ja ulkomailta.

"Näyttäkää tiliote"

Itse salissakin keskustelu oli ajoittain suoraa kilpahuutoa, mutta tilaisuuden päätyttyä kulttuurikeskuksen aulassa oltiin lähellä käsirysyä. Osa perussuomalaisten kannattajista vaati somaleilta kovaan ääneen tarkkoja tietoja esimerkiksi sosiaaliturvan tasosta ja väitetyistä isoista korvaussummista autojen ja muiden varusteiden hankintaan.

- Esittäkää joskus näissä tilaisuuksissa tiliote tai muu josta näkee paljonko teidän eläminen maksaa, vaati nimettömäksi jäänyt mies.

Paikallinen linja-autokuljettaja Seppo Tossavainen harmitteli hulabaloota ja sanoi, että hänelle kaikki asiakkaat ovat samanveroisia.

- Ois ehken ollut parempi kun olisi ollut johdetumpi tuo keskustelu tuolla, meinas karata käsistä, Tossavainen moitti.

Kuuma vaaliteema

Käytävällä käytiin kovaa vääntöä vanhoista väitteistä ja epäillyistä sosiaaliturvan väärinkäytöksistä. Halla-ahon alustus vaikutti selvästi käytäväkeskustelun ilmapiiriin.

- Somalit myy polttoainelippuja ja sanovat, että tienaat 10 euroa kun ostat häneltä polttoainelipun. Saako nämä jostain kaupungilta niitä lippuja bensaan, kyseli kiivaasti esiintynyt mies.

Maahanmuuttajia väitteet ärsyttivät silminnähden.

- Se on vaan huhu, että maahanmuuttajille ostetaan auto, maksetaan matka Afrikkaan ja että heille maksetaan ihan mitä vaan, valitti Lieksassa asuva Aaden Aliismaan.

Halla-aho toivoi, että maahanmuutosta tulee tärkeä teema eurovaaleihin. Lieksan tapahtumat osoittivat tänään, että monilla paikkakunnilla on edessä hankalia aikoja.

- Se että perussuomalaiset ovat näin vahvasti politiikassa edustettuna johtuu osoittain juuri siitä tyytymättömyydestä jota vallitseva maahanmuuttopolitiikka synnyttää tavallisten ihmisten keskuudessa, Halla-aho luonnehti tilannetta.

Syksyn tapahtumat taustalla

Perussuomalaisten paikallinen ääniharava ja valtuustoryhmän silloinen puheenjohtaja Esko Saastamoinen vaati loppuvuodesta ryhmälleen uutta puhdasta kokoustilaa, kun sama huone somaleiden kanssa ei kelvannut. Poliisi tutki asian ripeästi ja juttu on syyteharkinnassa.

Saastamoista puolustaneet väittivät, että häntä oli provosoitu. Syyttäjä harkitsee parhaillaan nostaako se rasistiseksi väitetystä möläytyksestä syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaa.

Lauantaina Saastamoinen ei ollut juttutuulella, kun MTV Uutiset pyysi häneltä arviota Lieksan nykyisestä maahanmuuttokeskustelusta.

- En anna mitään kommentteja tässä vaiheessa, Saastamoinen tokaisi.

_____________________________________

Karjalainen: Halla-ahon vierailu yltyi väittelyksi Lieksassa

Kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps.) eurovaalikiertueen keskustelutilaisuus Lieksan kulttuurikeskuksessa päättyi kiivaansävyiseen väittelyyn Halla-ahon, paikallisten maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten välillä.

Ennen väittelyn asteelle jäänyttä keskustelua Halla-aho kävi läpi muun muassa perussuomalaisten keskeisiä maahanmuuttokriittisiä teesejä, kuten kustannusten laskemisen vaikeutta ja maahanmuuttajien heikkoa työllistymistilannetta.

-  Jos maahan muuttaisi ainoastaan helposti kotoutuvia ja itsestään työllistyviä ihmisiä, niin maahanmuutto aiheuttaisi paljon vähemmän keskustelua ja kriittisiä asenteita, Halla-aho sanoi.

Keskustelussa sivuttiin myös kohua herättäneitä kokoustilapuheita, kuten myös sitä, miksi maahanmuuttajista puhutaan usein negatiiviseen sävyyn.

-  Ongelmat eivät synny siitä, että joku lausuu harkitsemattomia maahanmuuttajista ja puhuu heille rumia. Ongelma on siinä, että jotkut maahanmuuttajaryhmät ovat onnistuneet omalla toiminnallaan luomaan itsestään hyvin kielteisiä mielikuvia, Halla-aho arvioi.

Lauantaina järjestettyyn tapahtumaan osallistui parisataa henkilöä, joista karkeasti noin puolet oli maahanmuuttajia.

Lue lisää sunnuntain Karjalaisesta.

_______________________________________

Kymmenen uutiset 8.2.2014

[Kuvateksti: "Maahanmuuttajat suuttuivat Halla-aholle"]

Studiotoimittaja 1
Perussuomalaisten eurovaaliehdokkaana olevan kansanedustaja Jussi Halla-ahon esiintyminen Lieksassa tänään oli aiheuttaa käsirysyn.

Studiotoimittaja 2
Halla-aho vaati Perussuomalaisten järjestämässä tilaisuudessa, että maahanmuuton todelliset kustannukset on julkistettava.

[Lieksan katukuvaa, pari suomalaista, neljä somalia]
[Somaleita kokouspaikalla, parilla naisella kaiken muun paitsi silmät peittävä musta kaapu]

Toimittaja Keimo Lehtiniemi
Lieksassa on asunut jo vuosia laaja maahanmuuttajayhteisö ja ongelmiakin on kantaväestön kanssa ollut. Perussuomalaisten paikallinen ääniharava vaati loppuvuodesta ryhmälleen uutta kokoustilaa, kun sama huone somaleiden kanssa ei kelvannut. Syyttäjä harkitsee parhaillaan, nostaako se rasistiseksi väitetystä möläytyksestä syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Mies ei tänään ollut juttutuulella.

[Esko Saastamoinen kävelee kantamusten kanssa ohi, kun toimittaja yrittää turhaan haastatella]

Toimittaja Keimo Lehtiniemi
Heijasteliko tämä keskustelu mitä nyt käytiin sitä mitä tapahtu siellä...

[Salissa tummaihoinen mies sanoo kiivaan oloisena mikrofoniin jotain, jolle muut tummaihoiset taputtavat]

Toimittaja Keimo Lehtiniemi
Kun tapaus oli tuoreessa muistissa, ja Perussuomalaiset pyysivät euroehdokas Jussi Halla-ahoa esittelemään maahanmuuton kustannuksia, niin soppahan siitä kiehui. Halla-aho listasi maahanmuuton lieveilmiöitä puolisen tuntia, mutta paikallinen maahanmuuttajayhteisö yllätti ja pani kansanedustajan tiukkaan prässiin. Perussuomalaisten kannattajat kannustivat salissa vuorostaan Halla-ahoa. Tilaisuus päättyi salin ulkopuolella kiivailuun ja lähes käsirysyyn.

[Ihmisiä väittelemässä kokoussalin ulkopuolella]

Seppo Tossavainen
Ois ehken ollut parempi kun ois tuota johdetumpi ollu tuo keskustelu tuolla. Meinas karata käsistä.

Mies
Somalit myypi polttoainelippuja. Sannoo, että tienaa kymmenen euroo, kun ostat hältä polttoainelipun. Elikkä saako nämä niitä jostain kaupungilta pensaan ja tämmöseen niinku lippuja?

Aae Aliisman
Se on vain kun huhu, mitä hän sanonut! Se on sanonut maahanmuuttajille ostetaan heille auto. Heille maksetaan matkustamaan Afrikaan. Heille maksetaan ihan mitä vaan.

Jussi Halla-aho, kansanedustaja, eurovaaliehdokas, PS
Se, että Perussuomalaiset ovat näin vahvasti politiikassa edustettuna, johtuu osittain juuri siitä tyytymättömyydestä, jota vallitseva maahanmuuttopolitiikka synnyttää tavallisten ihmisten keskuudessa.

[Kuvateksti: "Kotouttamisteollisuus maksaa", somalinainen huutaa jotain ja viuhtoo käsillään]

Toimittaja Keimo Lehtiniemi
Halla-aho toivoo, että maahanmuutosta tulee tärkeä teema eurovaaleihin. Lieksan tapahtumat osoittivat, että monilla paikkakunnilla on edessä hankalia aikoja.