keskiviikko 26. helmikuuta 2014

HS: Helsinki ei aja kerjäämiskieltoa lakiin – perussuomalaiset tyytymättömiä

Helsingin Sanomat: Helsinki ei aja kerjäämiskieltoa lakiin – perussuomalaiset tyytymättömiä 26.2.2014

Helsingin kaupunginvaltuusto järjesti keskiviikkona perinteisen talviklassikon. Aiheena oli mikäpä muukaan kuin kerjäläiset.

Kaupungin ylimmät päättäjät pääsivät puhumaan lempiaiheestaan kokoomuksen ryhmäjohtajan Lasse Männistön tekemän valtuustoaloitteen takia.

Männistö ja 31 allekirjoittajaa vaativat, että Helsinki "ryhtyy aktiiviseen vuoropuheluun valtion kanssa kerjäläisongelman ratkaisemiseksi ja tekee vetoomuksen valtioneuvostolle kerjäämisen organisoinnin kriminalisoimisen sisällyttämiseksi järjestyslakiin".

Kaupunginhallitus vastasi aiemmin aloitteeseen, ettei se pidä kerjäämisen organisoinnin kriminalisointia tarpeellisena erikseen järjestyslaissa, sillä se sisältyy jo rikoslakiin sisältyvään ihmiskauppapykälään.

Kaupunginhallituksen vastauksessa todettiin myös, ettei Helsingin poliisilla ole luotettavia havaintoja kerjäämisen organisoimisesta Suomessa. Poliisin tietojärjestelmissä ei ole myöskään ollut tutkittavana syytteeseen johtaneita tapauksia, jotka ovat liittyneet kerjäämiseen liittyvään ihmiskauppaan.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho (ps) ei ollut tyytyväinen vastaukseen. Hänen mielestään kerjäläiset heikentävät esimerkiksi Helsingin yleistä viihtyvyyttä. Hänen mielestään asia olisi pitänyt palauttaa uuteen valmisteluun siten, että Helsinki "ryhtyy aktiiviseen vuoropuheluun valtion kanssa kerjäämisen kieltämisen sisällyttämiseksi järjestyslakiin."

Halla-ahon ehdotus hävisi äänestyksen äänin 57–14. Sitä tukivat perussuomalaiset sekä kuusi kokoomuslaista.

"Kerjäläiset eivät kuulu suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan katukuvaan ja toivon, että tämä asia otetaan vakavasti", Tom Packalén (ps) sanoi.

Vasemmistoliiton valtuutettu Dan Koivulaakso kiitti kaupunginjohtaja Jussi Pajusta (kok) siitä, ettei Pajunen "lähtenyt viemään tätä kokoomuksen läpeensä rasistista aloitetta virkakoneistosta läpi".