perjantai 14. helmikuuta 2014

Lapin Kansa: Kohu Lapin sesonkityöntekijöiden työoloista – epäkohtiin puuttuminen on vaikeaa

Lapin Kansa: Kohu Lapin sesonkityöntekijöiden työoloista – epäkohtiin puuttuminen on vaikeaa 14.2.2014

Matkailualan ulkomaalaisten sesonkityöntekijöiden työoloista on noussut keskustelua Lapissa.

– Hehän ovat tulleet tänne niin kuin marjanpoimijat tekemään tienestiä. Eivät vain lähteäkseen maitojunalla takaisin. Heitä pidetään huonosti ja he luulevat, että tämä on ihan normikäytäntö Suomessa. Meillä ei tällaista orjatyövoimaa pitäisi olla olemassa, Palvelualan Ammattiliiton PAMin toimitsija Elisa Penders Rovaniemeltä kertoo

– Yleensä kyse on kuitenkin väärinkäsityksistä, tietämättömyydestä tai tessit on jätetty lukematta. Ei Lapin matkailussa mikään villin lännen meininki ole eikä matkailuala eroa muista.

Penders toivoo työsuojeluviranomaisten tarttuvan asioihin tarmokkaammin, mutta heidänkin kätensä ovat osin sidotut.

– Emme voi puuttua esimerkiksi häirintään tai epäasialliseen kohteluun, jos henkilö ei suostu asian käsittelemiseen nimellään, anna toimimiseen lupaa. Puuttuminen on hirveän hankalaa, jos kukaan ei tarkastustenkaan aikana kerro mitään, johtaja Päivi Suorsa Pohjois-Suomen avista sanoo.

– Kun epäkohtia tuovat esille firmasta pois lähteneet työntekijät, valvontaakaan ei voida tehdä, koska heillä ei enää ole työoloja.

Jos palkka on reilusti työehtosopimukset alittava, sekin asia pitää jonkun sanoa tai nähdä.

– Silloinkaan, jos on kyse yleissitovasta tessistä, emme pysty paljon muuta sanomaan kuin että maksakaa palkat kunnolla ja antamaan toimintaohje työnantajalle. Jos työnantaja ei maksa, siihen meidän konstimme loppuvat.

Onko ulkomaalaisista tulossa mara-alan marjanpoimijoita?

– En usko, että niin käy. Lähtökohtahan on se, että Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa. Ulkomaalaiset työntekijät ovat positiivinen asia, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo