keskiviikko 19. helmikuuta 2014

HS: KHO: Raiskausepäily riittää oleskeluluvan epäämiseen

HS: KHO: Raiskausepäily riittää oleskeluluvan epäämiseen 19.2.2014

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) mukaan pelkkä epäily törkeästä rikoksesta saattaa riittää oleskeluluvan epäämiseen. Laki ei siis edellytä, että ulkomaalainen olisi jo tuomittu rikoksesta.

Maahanmuuttovirasto hylkäsi toukokuussa 2012 Somaliasta kotoisin olevan miehen turvapaikkahakemuksen. Mies oli perustellut hakemusta muun muassa sillä, että kotimaassaan häntä oli yritetty pakottaa mukaan ääri-islamilaisen terroristijärjestön Al-Shabaabin toimintaan.

Turvapaikkaa ei myönnetty, sillä sen saaminen olisi edellyttänyt, että miestä olisi henkilökohtaisesti vainottu. Tästä ei ollut näyttöä.

Seuraavaksi ratkaistiin, myönnetäänkö miehelle oleskelulupa suojelun tarpeen perusteella. Maahanmuuttoviraston mukaan mies olisi kyllä suojelun tarpeessa Somalian kaoottisen tilanteen takia. Oleskelulupaa ei kuitenkaan myönnetty raiskausepäilyn takia. Miestä epäiltiin tammikuussa 2012 Oulussa tapahtuneesta törkeästä raiskauksesta.

Ulkomaalaislain mukaan oleskelulupa jätetään myöntämättä, jos on "perusteltua aihetta" epäillä ulkomaalaista törkeästä rikoksesta.

Mies valitti päätöksestä, sillä hänen mukaansa oleskeluluvan epääminen rikosepäilyn perusteella rikkoi syyttömyysolettamaa. Mies muistutti, että ennen tuomiota rikoksesta epäiltyä on pidettävä syyttömänä.

Helsingin hallinto-oikeus ja nyt myös KHO olivat toista mieltä.

KHO totesi, että mies todellakin on suojelun tarpeessa Somalian turvallisuustilanteen takia. Nyt on kuitenkin kyse siitä, voidaanko hänelle myöntää jatkuva oleskelulupa rikosepäilystä huolimatta.

Laki ei KHO:n mukaan edellytä tuomituksi tulemista tai edes syytteen nostamista. Pelkkä esitutkinnan aloittaminen ei kuitenkaan aina riitä, vaan asiaa pitää arvioida tapauskohtaisesti.

Kun Maahanmuuttovirasto teki päätöksensä, rikosasia oli poliisitutkinnassa. Nyt se on siirtynyt syyttäjälle sen ratkaisemiseksi, nostetaanko rikossyyte.

KHO:n mukaan Maahanmuuttovirastolla on ollut aihetta epäillä miehen syyllistyneen Suomessa törkeään rikokseen.

Oleskeluluvan epääminen rikosepäilyn perusteella ei siten loukannut syyttömyysolettamaa.

Miehelle on kuitenkin myönnetty oleskelulupa vuodeksi kerrallaan, sillä Somalian tilanteen takia häntä ei ole voitu poistaa maasta.