torstai 13. helmikuuta 2014

Yle: Virkamies tuohtui Halla-ahon blogista: "Hän tutkijana lankesi lähdeviitteen väärään käyttöön"

Yle: Virkamies tuohtui Halla-ahon blogista: "Hän tutkijana lankesi lähdeviitteen väärään käyttöön" 13.2.2014
Uusi Suomi: Halla-aho pahoittelee – piikki Lieksan kaupunginjohtajalle
Jussi Halla-aho: Lieksa käsirysyn partaalla (blogi) 10.2.2014

Lieksan sosiaalijohtaja Soile Syrjäläinen aikoo tehdä rikosilmoituksen kansanedustaja Jussi Halla-ahon blogitekstistä.

Lieksan sosiaalijohtaja Soile Syrjäläinen harkitsee rikosilmoituksen tekemistä perussuomalaisten kansanedustaja, Jussi Halla-ahon blogitekstistä.

Lieksassa 8.2. eurovaalitilaisuudessa esiintynyt Halla-aho on siteerannut blogissaan mm. kaupungin tilintarkastuskertomusta, jossa on tuotu esille pakolaisten toimeentulotukipäätöksiin liittyviä epäselvyyksiä. Syrjäläisen mukaan Halla-aho on viitannut väärään, jo kumottuun tilintarkastuskertomukseen ja siten levittänyt väärää tietoa.

- Se minua erityisesti hämmästyttää ja suututtaa, että hän tutkijana lankesi lähdeviitteen väärään käyttöön. Ei ole voitu osoittaa, että me olisimme jotenkin väärin toimineet. Ja nämähän ovat hyvin vaikeita asioita, jos lähdetään tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta keskustelemaan toimeentukilainsäädännön yhteydessä, koska jokainen päätös on hyvin yksilöllinen, Syrjäläinen toteaa.

"Ikävää, että Lieksa profiloituu tällä tavalla"

Lieksan sosiaalitoimi on saanut Syrjäläisen mukaan rajua, maahanmuuttaja-asioihin liittyvää palautetta viime vuosina.

- Minusta on hyvin ikävää, että Lieksa profiloituu tällä tavalla, ja tulee ikään kuin se käsitys, että täällä hoidetaan huonosti kotouttaminen. Kun kaikki muut ulkopuoliset toimijat ovat arvioineet, että asia on aivan päinvastoin. Resursseihin nähden kotouttamistoimet ovat sujuneet ihan kohtuullisella tavalla. Halla-ahon käynti täällä ei jättänyt Lieksalle mitään eväitä, ei hänellä ollut mitään rakentavia ehdotuksia. Näin olen blogin luettuani ymmärtänyt.

Kutsusta huolimatta Soile Syrjäläinen ei osallistunut Halla-ahon järjestämään tilaisuuteen Lieksassa. Syrjäläisen mukaan poisjäännin syy oli se, että kyseessä oli vaalitilaisuus eikä hänellä ole virkamiehenä velvollisuutta sellaiseen osallistua. Rikosilmoituksen tekemisestä kertoi ensimmäisenä verkkolehti Uusi Suomi.

_____________________________________

Uusi Suomi: Halla-aho pahoittelee – piikki Lieksan kaupunginjohtajalle

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) pahoittelee blogikirjoituksensa virhettä, joka suututti lieksalaisen sosiaalijohtajan.

Lieksan sosiaalijohtaja Soile Syrjäläinen (sd.) kertoi eilen keskiviikkona Uudelle Suomelle, että hän aikoo tehdä rikosilmoituksen Halla-ahosta. Syrjäläinen katsoo Halla-ahon levittäneen väärää tietoa blogissaan kertomalla Lieksan vuoden 2011 tilintarkastuskertomuksesta, joka oli keskeneräinen.

Halla-ahon julkaisemassa tilintarkastusraportissa Syrjäläistä syytetään puutteista maahanmuuttajien toimeentulotukien myöntämismenettelyssä, minkä vuoksi hänen vastuuvapautensa evättäisiin. Kyseessä on kuitenkin tilintarkastuskertomuksen ensimmäinen versio, jossa Syrjäläistä itseään ei kuultu ja jota ei käsitelty valtuustossa.

Tilintarkastuskertomuksen virallisessa versiossa Syrjäläinen saa vastuuvapauden.

–Pahoittelen siis sitä, että viittasin tilintarkastuskertomuksen kumottuun versioon, kirjoittaa Jussi Halla-aho bloginsa päivityksessä.

–Puolustelen itseäni sillä, että en toki ole systemaattisesti seurannut Lieksan kunnallista päätöksentekoa, sekä sillä, että minulla ei varsinaisesti ollut syytä epäillä julkisesti saatavilla olevan tarkastuskertomuksen ”lopullisuutta”.

Halla-aho kuitenkin huomauttaa, että myös virallisen tarkastuskertomuksen mukaan toimeentulotukea koskevien päätösten dokumentoinnissa ja perusteluissa oli puutteita vuonna 2011.

Tilintarkastuskertomuksen hylätyssä versiossa vastuuvapaus evättiin Syrjäläisen lisäksi johtavalta sosiaalityöntekijä Tarja Lehdolta. Halla-aho nostaa pahoittelutekstissään esiin tämän perhesuhteet.

–Sosiaalityöntekijä Tarja Lehto on [Lieksan] kaupunginjohtaja Esko Lehdon vaimo. Tarja Lehtoa puoltavan lausunnon antanut professori Juhani Lehto puolestaan on kaupunginjohtaja Lehdon serkku, Halla-aho kirjoittaa lisäten:

–No comments.

Lieksan kaupunginjohtaja Esko Lehto vahvistaa perhe- ja sukulaisuussuhteet Uudelle Suomelle. Hän kuitenkin huomauttaa, että asia on ollut valtuuston tiedossa päätöksiä tehtäessä. Sukusidoksesta professori Juhani Lehtoon kysyttiin valtuuston kokouksessa erikseen.

–Se on asiakirjoissa ollut ja valtuuston tiedossa, Esko Lehto sanoo Uudelle Suomelle.

–Minä olen jäävännyt itseni, joten Juhani Lehdon kirjelmän ottaminen asiakirjoihin on ollut valtuuston ja kaupunginhallituksen käsissä. Lisäksi Kuntaliiton kuntalain tulkinnan mukaan serkkuus ei ole jääviyden syy, Lehto kertoo.

Sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juhani Lehto antoi Lieksan kaupunginhallitukselle ensimmäisestä tilintarkastuskertomuksesta lausunnon, jossa hän puoltaa sosiaaliviranomaisten näkemystä ja toimintatapoja. Hän kuvaa tilintarkastuskertomusta asiantuntemattomasti tehdyksi ja jopa muukalaisvihaa lietsovaksi.

Kaupunginjohtaja Esko Lehto ei halua ottaa kantaa keskustelun yksityiskohtiin. Hän kertoo, että tuoreessa valtuustokäsittelyssä nykyiset sosiaaliviranomaisten toimintatavat todettiin asianmukaisiksi.

Soile Syrjäläinen kertoi Uudelle Suomelle eilen, että ensimmäisessä tarkastuskertomuksessa virheeksi esitetty tapa myöntää toimeentulotukea tapauskohtaisesti ilman kirjallista hakemusta on normaali käytäntö.

–Toimeentulotukea voi hakea, kantaväestökin, ihan suullisella hakemuksella. Suullinenkin ilmaisu on hakemus. Tätä ei ymmärretä, Syrjäläinen kertoi.