torstai 20. helmikuuta 2014

Yle: Tukku perussuomalaisiin liittyviä juttuja raukesi – mukana somalilausahdus

Yle: Tukku perussuomalaisiin liittyviä juttuja raukesi – mukana somalilausahdus 20.2.2014
Iltalehti: Syyttäjä syynäsi Lieksan persujen somalipuheet: Ei rikosta

Syyttäjä jätti nostamatta syytteen muun muassa kahden perussuomalaisen valtuutetun sanomisista Lieksassa. Myöskään sitoutumattoman valtuutetun rasismisyytökset perussuomalaisia kohtaan eivät johtaneet syytteeseen.

Perussuomalaisiin liittyviä juttukokonaisuuksia on rauennut syyttäjän pöydällä.

Lieksassa epäiltiin kiihottamista kansanryhmää vastaan koskien kahden perussuomalaisen valtuutetun sanomisia somaleista. Kyseessä oli kahvitilaisuus marraskuussa ennen valtuuston kokousta. Syyttäjä jättää syytteen nostamatta, koska rikostunnusmerkistöt eivät hänen mielestään täyty.

Toinenkin juttu koski samaa tilaisuutta, jolloin sitoutumaton valtuutettu olisi nimitellyt perussuomalaisia valtuutettuja rasisteiksi. Syyttäjä määräsi esitutkinnan lopetettavaksi poliisin tutkinnanjohtajan esityksestä.

Kihlakunnansyyttäjä Seppo Tiittanen jätti syytteen nostamatta myös Liperissä tapahtuneesta epäillystä kunnianloukkauksesta. Parin vuoden takaisessa tapauksessa perussuomalaisten edustajan epäiltiin antaneen vääriä tietoja toisesta puolueen valtuutetusta käsiteltäessä hänen vapauttamistaan eräistä luottamustoimista.


Mistä on kyse?
- Syyttäjä on jättänyt nostamatta syytteen Lieksan somalilausahduksesta
- Myöskään sitoutumattoman valtuutetun rasismisyytökset perussuomalaisista eivät johtaneet syytteeseen

_________________________________________

Iltalehti: Syyttäjä syynäsi Lieksan persujen somalipuheet: Ei rikosta

Somaleita kokoustilan "saastuttamisesta" syyttänyt Lieksan perussuomalaisten puheenjohtaja ei joudu sanomisistaan oikeuteen.

Somalipuheista nousseessa jutussa epäiltynä oli puheenjohtaja Esko Saastamoisen lisäksi myös toinen perussuomalaisten valtuutettu.

Itä-Suomen syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Seppo Tiittasen mielestä esitutkinnassa käytettyjen rikosnimikkeiden - kiihottaminen kansanryhmää vastaan, kunnianloukkaus ja syrjintä - tunnusmerkistö ei täyty. Näin ollen hän jätti eilen keskiviikkona syyttämättäjättämispäätöksen.

- Kiihottaminen kansanryhmää vastaan edellyttää, että väittämää levitetään yleisön keskuuteen. Tässä sanominen on tapahtunut epävirallisessa kahvitilaisuudessa, jossa on ollut läsnä 20 henkilöä, ja sanat on osoitettu Lieksan kaupunginsihteerille, Tiittanen perustelee ensimmäisen syytteen raukeamista.

- Kunnianloukkauksessa asianomistajana ei voi olla seitsenhenkisen somaliryhmän kaltainen kollektiivi etenkään, kun heidän nimiään ei ole tuotu esille, vaan yksilö, hän selittää toista.

- Kolmanneksi, syrjintäjuttu olisi ollut kaukaa haettu, koska kumpikaan sanojista ei ollut sillä hetkellä sellaisessa asemassa, esimerkiksi jonkun kokouksen puheenjohtajana, että tunnusmerkistö olisi täyttynyt.

Niinpä kihlakunnansyyttäjä tuli siihen lopputulokseen, ettei somaleiden syyttäminen kokoustilan saastuttamisesta kuvatun kaltaisissa olosuhteissa ollut teko, jota olisi tarpeellista puntaroida oikeuden edessä.

- Täysin toinen asia on, onko se asiallista tai moraalista, Tiittanen muistuttaa.

Hän sai ratkottavakseen myös suoraan saastuttamisjupakkaan liittyvän rikosepäilyn. Lopputulos oli sama: ei jatkoon.

Saastamoisen ja hänen puoluetoverinsa saastuttamispuheista suivaantuneet, eri puoluetta edustavat valtuutetut olivat väitetysti nimittäneet perussuomalaisia rasisteiksi. Perussuomalaiset tekivät rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta.

Tiittasen mukaan jutun tutkinnanjohtaja arvioi, ettei tapaus todennäköisesti etenisi oikeuteen asti. Hän kääntyi asiassa kihlakunnansyyttäjän puoleen, ja Tiittanen määräsi esitutkinnan lopetettavaksi.

- Rikoslain mukaan poliitikon on siedettävä enemmän kuin tavallisen ihmisen, kun sanotaan toisesta jotain, Tiittanen perustelee.