keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Aamulehti: Puolustus: Vastaanottokeskuksen palon saattoi sytyttää valvontavideolla näkyvä tuntematon mies

Aamulehti: Puolustus: Vastaanottokeskuksen palon saattoi sytyttää valvontavideolla näkyvä tuntematon mies 4.5.2016

Syyttäjän ja puolustuksen käsitykset samojen todisteiden näyttöarvosta eroavat tyystin toisistaan Rautaharkon vastaanottokeskuksen tuhopolton oikeuskäsittelyssä. Keskuksen kolmannen tulipalon sytyttämisestä epäiltyä miestä syytetään Pirkanmaan käräjäoikeudessa tuhotyöstä ja julkisrauhan rikkomisesta.

Vastaaja kiistää molemmat syytteet. Hän ilmoitti oikeudenkäynnin aluksi, että haluaa lähteä maasta mahdollisimman pian ja mennä kotiin.

Kihlakunnansyyttäjä Antti Virtasen mukaan keskuksen valvontakameran video tukee syytettä, jonka mukaan vastaaja sytytti keskuksen verhot tuleen 12. tammikuuta. Nauhalta näkyy, kuinka vastaaja menee palopaikalle johtavaa käytävään hieman ennen paloa ja poistuu sieltä hetkeä myöhemmin ennen kuin palo havaitaan.

Puolustus: Tekijä voi olla toinen mies

Vastaajan avustajan, asianajaja Heini Rekolan mukaan muillakin henkilöillä on ollut mahdollisuus sytyttää tulipalo.

Valvontakameran tallenteelta näkyy, kuinka palopaikalle johtavaan käytävään menee ennen vastaajaa toinenkin mies, joka on ollut tupakalla ulkona. Vastaaja menee käytävään hänen jälkeensä ja tulee hetken kuluttua ulos.

Tämän jälkeen käytävään menee uusi turvapaikanhakija. Hän tulee ulos noin 40 sekunnin kuluttua ja menee ilmoittamaan tulipalosta vartijalle.

Tupakkamies ei tule käytävästä ulos ennen kuin palo havaitaan. Rekola kysyi syyttäjältä, onko tupakkamiehen henkilöllisyys syyttäjän tiedossa. Virtanen vastasi, että ei ole.

Vastaajan mukaan hän kävi omassa huoneessaan hakemassa henkilökorttinsa, koska sitä tarvittiin verikoetta varten. Kun hän kävi käytävässä, hän ei havainnut tulipaloa mutta kuuli kahden henkilön riitelyä.

Uhkaava tilanne toimistossa

Syyttäjän mukaan päivää ennen paloa mies oli vastaanottokeskuksen toimistossa usean muun turvapaikanhakijan kanssa. Tässä tilanteessa hän ja muut sanoivat uhkaavia lauseita eivätkä poistuneet kehotuksista huolimatta.

Vastaajan mukaan he olivat toimistossa selvittämässä pesukoneisiin liittyvää asiaa ja hän toimi tulkkina, koska osaa jonkin verran englantia. Mies myöntää, että tilanne oli varmasti ärsyttävä mutta kiisti, että siinä olisi uhkailtu. Joka tapauksessa hän vain tulkkasi muiden sanomisia. Hänen mukaansa miehet poistuivat toimistosta heti, kun vartija käski.

Asianomistajana kuultu keskuksen henkilökuntaan kuuluva nainen kertoi, että miehet olivat sanoneet englanniksi jotakin sellaista, että ”sinä olet pulassa”. Todistajan kuultu vartija kertoi, että eniten tilanteessa oli äänessä vastaaja. Mies puhui jotakin siitä, heille koituisi vaikeuksia. Vartijakin koki tilanteen uhkaavana.

Vartijan mukaan miehet poistuivat hänen käskystään.

Keskuksessa paljon tyytymättömiä

Sekä asianomistaja että vastaaja kertoivat oikeudessa, että keskuksessa oli paljon valituksia ja tyytymättömyyttä muun muassa ruuasta. Vastaajan mukaan levottomuuksia oli myös siksi, että erityisesti afgaanit ja irakilaiset eivät tulleet toimeen keskenään.

39-vuotias turvapaikanhakija otettiin kiinni tammikuussa epäiltynä vastaanottokeskuksen taukohuoneen verhojen sytyttämisestä. Oikeudessa todistajana ollut vartija sammutti tulipalon käsisammuttimella. Se ehti levittää rakennukseen savua, jota jotkut talon asukkaista joutuivat hengittämään.

Samassa vastaanottokeskuksessa syttyi yhteensä kolme paloa. Ensimmäinen tulipalo syttyi 10. marraskuuta vastaanottokeskuksen rappukäytävässä ja toinen loppiaisena. Paloissa kukaan ei loukkaantunut vakavasti.

Parhaillaan käsiteltävässä asiassa vastaajaa syytetään vain viimeisestä tulipalosta. Esitutkinnassa kaksi ensimmäistä tulipaloa vaikuttivat myös tahallaan sytytetyiltä, mutta niiden sytyttäjästä ei saatu näyttöä.