tiistai 10. toukokuuta 2016

Yle: Poliisi, autonkuljettajia ja maanviljelijöitä tarjolla ruokapalkalla – turvapaikanhakijat etsivät työharjoittelupaikkoja

Yle: Poliisi, autonkuljettajia ja maanviljelijöitä tarjolla ruokapalkalla – turvapaikanhakijat etsivät työharjoittelupaikkoja 10.5.2016

Oleskelulupapäätöstä Orimattilan vastaanottokeskuksessa odottavat aikuiset ovat valmiita työskentelemään ruokapalkalla 3–5 viikkoa. Työharjoittelupaikkoja etsitään myös muissa vastaanottokeskuksissa.

SPR:n Orimattilan vastaanottokeskus etsii asukkailleen työharjoittelu- ja työelämään tutustumispaikkoja. Oleskelulupapäätöstä odottavat miehet ja naiset ovat valmiita työskentelemään yrityksissä ja yhdistyksissä kolmesta viiteen viikkoa.

Vastaavaa hakua tekevät esimerkiksi muutkin SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piirin vastaanottokeskukset.

Työntekijän ja työnantajan yhdistämisestä vastaa vastaanottokeskus.

Vastaanottokeskus kartoittaa parhaillaan turvapaikanhakijoiden ammatillista osaamista.

SPR Orimattilan vastaanottokeskuksen johtaja Eija Rantasen mukaan asukkaiden joukossa on poliisi, autonkuljettajia, rakennusmiehiä, maalareita ja maanviljelijöitä.

– Kaikilla ei ole tutkintotodistusta mukanaan. Meidän täytyy vain luottaa heidän sanaansa, sanoo Eija Rantanen.

Neljä orimattilalaista yritystä on tarjonnut työtä

Vastaanottokeskuksessa työskentelee muun muassa arabiaa äidinkielenään puhuvia ohjaajia, jotka jututtamalla selvittävät turvapaikanhakijoiden ammattiosaamista.

Tähän mennessä neljä paikallista yritystä on ottanut turvapaikanhakijoita talkootöihin ja tutustumaan työelämään.

– Juuri äsken tarjosimme neljä miestä metsän raivaushommiin, sanoo Rantanen.

Rantasen mukaan turvapaikanhakijat ovat innoissaan, kun pääsevät tekemään töitä ja olemaan avuksi.

Työharjoittelu voi poikia työpaikan

SPR:n Hämeen piirissä turvapaikanhakijoille on tarjottu työharjoittelua jo vuosia.

– Nyt tässä uudessa tilanteessa emme ole erityisesti markkinoineet tätä yrityksille, mutta nyt tietysti olisi sesonkitöitä tarjolla, sanoo Hämeen vastaanottokeskusten johtaja Minna Jussila.

Jussilan mukaan Hämeen piirin jokaiselle 14 yksilölle on muutama yritys tarjonnut harjoittelupaikkoja.

Työelämään tutustuja tai työharjoittelija ei saa palkkaa. SPR on vakuuttanut henkilöt talkootyötä ja työharjoittelua varten.

Työnantaja päättää itse, millaista kielitaitoa edellyttää

Työtä tarjoava voi itse määritellä kielitaitovaatimukset. Työnantajan pitäisi itse osallistua henkilön matkakuluihin ja tarjota ruoka.

Työjakso voi myös poikia pidemmän työsuhteen työntekijän ja -antajan välille.

Suomessa saa työllistyä kolme kuukautta turvapaikanhakijana ollut henkilö. Maistraatti myöntää hakemuksesta väliaikaisen sosiaaliturvatunnuksen työllistyvälle, jolloin henkilölle voidaan maksaa palkkaa ja saatu palkkatulo verottaa.

Orimattilan vastaanottokeskuksen johtajan Eija Rantasen mukaan työharjoittelu on kotoutumisen kannalta tärkeää, jotta turvapaikanhakijat saisivat aitoa kokemusta suomalaisesta elämästä ja työelämästä.