sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Yle: Seksuaalisesta ahdistelusta yli 500 ilmoitusta – iso nousu viime syksynä

Yle: Seksuaalisesta ahdistelusta yli 500 ilmoitusta – iso nousu viime syksynä 29.5.2016

Yhä useampi suomalainen kokee joutuneensa loukkaavan koskettelun, kourimisen tai puristelun kohteeksi. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo, että poliisin pitää näkyä kesällä kaupunginosissa ja tapahtumissa, joissa riski joutua ahdistelluksi arvioidaan suureksi.

Yhä useampi suomalainen kokee joutuneensa seksuaalisen ahdistelun kohteeksi. Poliisille tehtyjen ilmoitusten määrä on lisääntynyt viime syksystä lähtien tuntuvasti. Keväällä niiden määrässä on tapahtunut laskua, mutta ilmoituksia on yhä tehty kymmeniä kuukaudessa.

Seksuaalinen ahdistelu tuli rangaistavaksi teoksi syyskuussa 2014. Sen jälkeen ilmoituksia on tehty yli 500. Ensimmäisen vuoden aikana poliisille ilmoitettiin ahdistelusta keskimäärin vajaat kaksikymmentä kertaa kuukaudessa. Viime lokakuusta lähtien ilmoitusten määrä nousi joinakin kuukausina jopa yli viidenkymmenen.

Loukkaavasta koskettelusta tehtyjen ilmoitusten määrä on kevään aikana laskenut, mutta niitä on tehty kevätkuukausinakin useita kymmeniä.

Suomalaisia ja ulkomaalaisia epäiltyjä yhtä paljon

Julkisuudessa käyty keskustelu on voinut vaikuttaa ilmoitusten määrään.

– Sitä en tarkalleen osaa sanoa. Toivon mukaan tämän ilmiön tuominen avoimemmaksi ja avoimeksi, että siinä ei ole mitään salattavaa, tuo rohkeutta tehdä rikosilmoitus aina, kun on edellytykset, sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Turvapaikanhakijoihin kohdistuneet epäilyt eivät Kolehmaisen mukaan yksin selitä kasvaneita ilmoitusmääriä.

– Ei yksin turvapaikanhakijoiden tekemät, heitäkin joukossa on. Mutta tilastojen mukaan seksuaalisesta ahdistelusta noin puolet on kantasuomalaisten tekemiä ja noin puolet ulkomaalaistaustaisten tekemiä. Siinä luvussa ei ole eritelty erikseen turvapaikanhakijoita, vaan kaikki on yhdessä kokonaisuudessa.

Ulkomaalaisten osuus on kasvanut, sillä viime vuonna tammi-huhtikuussa ulkomaalainen oli epäiltynä joka neljännessä ahdistelutapauksessa, kun tekijä oli tiedossa. Tänä vuonna ulkomaalaisia epäiltyjä on ollut alkuvuodesta yhtä paljon kuin suomalaisia.

Poliisin pitää näkyä

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen toivoo, että tieto ahdistelun laittomuudesta ja poliisin aktiivinen puuttuminen näkyvät kesällä.

– Henkilökohtaisesti toivon, että teot eivät lisäänny, ja että tämä poliisin ennaltaehkäisevä työ tähän mennessä ja ilmiöstä puhuminen ja sen julkiseksi saattaminen aiheuttaisi sen, että tekoja ei tapahdu.

Kolehmaisen mielestä poliisin tulisi mahdollisuuksien mukaan näkyä erityisesti sellaisissa paikoissa, joissa riski joutua seksuaalisen ahdistelun kohteeksi on suuri.

– Suuret yleisötilaisuudet, tietyt kaupunginosat, tämän tyyppiset kuuluvat siihen analyysin piiriin, minne partiointia ja poliisitoimintaa on suunnattava.

– Merkitystä on myöskin sillä, että käydään keskustelemassa ja annetaan tietoa esimerkiksi turvapaikanhakijoille, että mitkä ovat pelisäännöt Suomessa. Näyttää siltä, että tässä on onnistuttu.