sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Verkkouutiset: Vihreät ja RKP: Perheenyhdistäminen ratkaisevaa kotoutumisen kannalta

Verkkouutiset: Vihreät ja RKP: Perheenyhdistäminen ratkaisevaa kotoutumisen kannalta 1.5.2016

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund arvostelevat Juha Sipilän (kesk.) hallituksen turvapaikkapolitiikkaa ja esittävät vaihtoehtoja pakolaiskriisin ratkaisemiseksi.

– Suomessa hallitus on tekemässä jo valmiiksi tiukasta perheenyhdistämisestä mahdotonta. EU-maiden ja Turkin solmimaa sopimusta on arvosteltu epäinhimilliseksi ja laittomaksi. Kuten keskustelu Libyan reitin avautumisesta osoittaa, sopimus ei myöskään pysäytä ihmissalakuljettajien bisnestä. Ihmisten pitää voida päästä Eurooppaan laillisesti ja turvallisesti, Ville Niinistö ja Carl Haglund linjasivat vappuna.

Heidän mukaansa Eurooppa selviää jakamalla vastuuta yhdessä.

– Turvapaikanhakijoiden tasapuolinen jakaminen EU-maihin riittävän suurilla ja pysyvillä kiintiöillä on ainoa kestävä ratkaisu korvaamaan nykyinen Dublin-järjestelmä. Se olisi myös unionin ulkorajalla sijaitsevan Suomen etu, Niinistö uskoo.

Perheenyhdistäminen on puheenjohtajien mukaan ratkaisevaa kotoutumisen kannalta.

– Uusi elämä uudessa maassa on mahdollista aloittaa vain, kun ei tarvitse kantaa huolta perheestä. Kotoutuminen taas ehkäisee ongelmia, joiden taustalla on syrjäytymistä. Se maksaa itsensä takaisin paitsi rahana, myös yhteiskuntarauhana ja inhimillisenä pääomana.

– Turvapaikanhakijoiden työllistämistä tulee edistää ja ulkomaisen työvoiman tarveharkinta poistaa. Maahanmuuttajien työllistymistä tukee myös kielen oppiminen ja koulutus. Moni tänne tulevista on työikäisiä, mikä auttaa vanhenevaa Suomea. Maahanmuutto tulee nähdä myös mahdollisuutena, kunhan kotoutuminen onnistuu. Ihmisarvoa kunnioittava ja avoin Suomi on myös elinkeinoelämän etu, Haglund sanoo.

Sodat, terrorismi ja köyhyys eivät Niinistön ja Haglundin mukaan katoa rajat sulkemalla ja selät kääntämällä. Puheenjohtajat arvostelevat Sipilän hallitusta, joka sanoo, että hätää kärsiviä tulee auttaa paikan päällä samalla, kun se leikkaa rajusti kehitysyhteistyöstä.

Aiheesta käydään ajankohtaiskeskustelu eduskunnassa tiistaina.