perjantai 13. toukokuuta 2016

Keskisuomalainen: Petäjäveden iskusta syytetty "halusi vain pelotella" – syynä maahanmuutto

Keskisuomalainen: Petäjäveden iskusta syytetty "halusi vain pelotella" – syynä maahanmuutto 13.5.2016
Helsingin Sanomat: Petäjäveden polttopullomies sai kolme ja puoli vuotta vankeutta – Syytetty: isku oli mielenilmaus valtiota vastaan
Yle: Vastaanottokeskuksen polttopulloiskusta kolme ja puoli vuotta vankeutta

Polttopulloiskusta syytetty mies kiistää syyllistyneensä törkeään tuhotyön yritykseen tai vaihtoehtoisesti törkeään vahingontekoon Petäjävedellä helmikuussa. Hän myönsi korkeintaan vahingonteon tai tuhotyön yrityksen.

Asiaa käsitellään käräjäoikeudessa parhaillaan.

Keski-Suomen käräjäoikeudessa mies kertoi motiivikseen valtion maahanmuuttopolitiikan. Hän kiisti, että kyseessä olisi ollut vihateko. Hän kertoi asianajajansa kautta halunneensa vain pelotella.

Mies kertoi asianajajansa välityksellä olleensa kyseisenä iltana päihtynyt. Hän kertoi ottaneensa viisi lasista olutpulloa ja verhostaan leikattuja kappaleita sekä hakeneensa huoltoasemalta bensiiniä illalla keskiviikkona 3. helmikuuta. Tämän jälkeen hän oli mennyt Petäjäveden vastaanottokeskukselle, jossa hän heitti bensiinillä täytetyt pullot kohti vastaanottokeskuksen A-rapun ovea noin kahden aikaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Oikeudessa todisteena käytettiin alueen turvakameran tallennetta. Videolla näkyi, kuinka mies heitti pullot yksitellen kohti ovea ja poistui tämän jälkeen paikalta juosten.

Osa pulloista lävisti ulko-oven ja niihin laitettu bensiini paloi rakennuksen tuulikaapissa. Vastaanottokeskuksessa oli 80 asukasta, joista puolet on lapsia. A-rapussa kerrottiin olleen tekohetkellä noin 40 ihmistä.

Mies otettiin kiinni seuraavana päivänä, ja Keski-Suomen käräjäoikeus vangitsi miehen epäiltynä törkeän tuhotyön yrityksestä.

_____________________________

Helsingin Sanomat: Petäjäveden polttopullomies sai kolme ja puoli vuotta vankeutta – Syytetty: isku oli mielenilmaus valtiota vastaan

PETÄJÄVEDEN polttopullotapaus toi pitkän tuomion nuorelle miehelle perjantaina käräjäoikeudessa Jyväskylässä. Paikkakuntalainen Jimi Emil Alexander Kaski, 25, sai kolmen ja puolen vuoden tuomion törkeän tuhotyön yrityksestä. Tuomiota voi pitää kovana, syyttäjä haki noin kolmen vuoden tuomiota.

Kaski heitti viisi lasista olutpulloa Petäjäveden vastaanottokeskuksen ulko-oveen, pulloissa oli bensiiniä ja suussa kangaskaistale, joka paloi. Osa pulloista meni oven ikkunasta läpi ja jäi palamaan hetkeksi tuulikaapissa savua aiheuttaen.

Kolmikerroksisessa talossa oli noin 80 ihmistä ja teko tapahtui yöaikaan, helmikuun alussa. Sisällä oli nukkumassa syytteen mukaan myös huomattava määrä lapsia. Asukkaat olivat Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita.

Miehen toiminta öisellä ja lumisella pihalla tallentui valvontakameraan. Videolla näkyy, kun huppupäinen, pilottitakkinen ja maihinnousukenkäinen mies saapuu talolle, ottaa repun selästään ja sytyttää ensimmäisen pullon. Jo ensimmäinen heitto aiheuttaa valtavat leimahtavat lieskat, joita seuraavat heitot täydentävät. Tahti on ripeä, sitten mies pinkaisee pakoon. Liekit näkyvät ulkokamerassa vajaat pari minuuttia. Talo on tiilipintainen ja ulko-ovi lasinen.

Kaski joutuu maksamaan myös viisi tuhatta euroa tuhoista, joita hän aiheutti talolle.

Syyttäjän mukaan mies on äärioikeistolainen ja vastustaa maahanmuuttajia. Tämä näkyi syyttäjän mukaan myös miehen asunnossa, joka on puolen kilometrin päässä vastaanottokeskuksesta. Todisteena oli kuva miehen olohuoneesta, jossa näkyy iso natsi-Saksan sotalippu. Mies kertoi myös poliisille ajattelevansa äärioikeistolaisesti.

MIEHEN puolustus myönsi teon pääpiirteissään, mutta kiisti törkeän tekomuodon ja sen, että tarkoitus olisi ollut sytyttää rakennus.

Mies oli juonut olutta pitkin päivää ja yöllä päättänyt lähteä polttamaan vastaanottokeskuksen. Hän haki syytteen mukaan huoltoasemalta bensaa ja hetkeä myöhemmin heitti pullot oveen. Rapussa asui 40 ihmistä.

Poliisi pääsi nopeasti miehen jäljille, ja hänen kotoaan löytyi bensiiniltä haiseva reppu ja samoja kangaspaloja, joita pulloissa käytettiin.

Kaikkiaan 34 asukasta vaatii miehelle rangaistusta. Muutamille tuli hengitysvaikeuksia ja monelle pelkotiloja.

Puolustus totesi, että miehen teko oli päähänpisto juopottelun jälkeen. Pullot särkyivät, mutta palo ei levinnyt tuulikaapissa rakenteisiin. Tarkoitus ei siis ollut polttaa taloa.

Puolustus kertoi, että teko oli ennemminkin mielenilmaus valtion harjoittamaa maahanmuuttopolitiikkaa vastaan, samoin se oli puolustuksen mukaan vain pelottelua eikä kyse siis olisi ollut vihasta maahanmuuttajia kohtaan. Mies itse ei halunnut tulla lainkaan kuulluksi oikeudenkäynnissä.

________________________________

Yle: Vastaanottokeskuksen polttopulloiskusta kolme ja puoli vuotta vankeutta

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut petäjävetisen miehen kolmen ja puolen vuoden vankeuteen Petäjäveden vastaanottokeskuksen tuhopolton yrityksestä. Mies heitti vastaanottokeskukseen viisi polttopulloa.

Keski-Suomen käräjäoikeus on antanut tuomion Petäjäveden vastaanottokeskuksen tuhopolton yrityksestä. Oikeus tuomitsi petäjävetisen miehen kolmen vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Vuonna 1991 syntynyt mies oli syytteen mukaan valmistanut viisi polttopulloa, ja mennyt vastaanottokeskukselle. Vastaanottokeskuksen ovi oli lukossa, jolloin mies oli sytyttänyt polttopullot ja heittänyt ne oven lasiin. Oven lasi oli särkynyt, ja osa polttopullloista oli lentänyt sisään tuulikaappiin. Pullot aiheuttivat tuulikaapissa palon, joka muodosti rakennuksen sisään runsaasti savua.

Syytteen mukaan tuhotyö jäi yritykseksi siitä syystä, että tuulikaapissa ei ollut palavaa materiaalia, jossa palo olisi bensiinin palamisen jälkeen jatkunut.

Vastaanottokeskuksessa oli tekohetkellä noin 80 ihmistä, joista huomattava osa lapsia. Syytteen mukaan rikoksella onkin yritetty aiheuttaa suurelle ihmismäärälle vakavaa hengen ja terveyden vaaraa.